Sklárna Janštejn vyrábí láhve pro Centrum Paraple. Výtěžek dražby pomůže dobré věci

6. listopad 2021 06:10

Janštejnská sklárna letos vyrobila speciální sérii lahví, které poputují do dražby. Výtěžek dostane Centrum paraple, které pomáhá lidem s poškozenou míchou.

Od roku 2012 se pro Centrum Paraple, které pomáhá lidem s poškozenou míchou, draží speciálních série pivních lahví. Ty připravuje pokaždé jiná sklárna.

Pro letošek se návrh a výroba limitované edice, jejíž obsah naplní známý český pivovar, přesunula do sklárny Janštejn v Horních Dubénkách na Jihlavsku.

Ženský motiv

Ve výrobní hale sklárny Janštejn je pořádný hluk a horko, které sálá z velkých pecí. Kolem nich pobíhají skláři, kteří se podíleli na výrobě speciálních aukčních lahví.

V minulých letech design limitované edice lahví odrážel významné historické milníky, jako třeba výročí založení Československa. Pro letošek se ale tématem stalo ženství a návrhem se tak přirozeně zabývala žena - designérka Lucie Koldová.

„To ženství v mém podání vyznívá tak, že jsem vytvořila jednoduchou láhev, která je zahalená takovým násobeným sošným obalem, který tu láhev skrývá a zároveň i jemně poodhaluje.“ Vytvořit originální návrh jí zabralo několik měsíců. „To rozkreslování, ty složitější výkresy, trvají delší dobu, musím mít zpětnou vazbu ze sklárny.“

Testování ve sklárně

Po vytvoření návrhu následovalo asi dvouměsíční testování konceptu přímo ve sklárně. Celkově tak příprava na výrobu zabrala zhruba půl roku. A podílelo se na nich asi 13 lidí, říká majitel janštejnské sklárny Jan Rabell: „Čím lepší příprava tím rychlejší ta samotná výroba, protože se eliminují ty věci, které dopředu víme, že budou dělat problémy na té huti.“

Vyrobit jednu aukční lahev tak může být nakonec poměrně rychlá záležitost. „Ta výroba jedné lahve může zabrat sedm minut, když jsou v tom týmu o těch čtyřech nebo pěti.“

Výtěžek z aukce, ve které se budou speciální lahve dražit, poputuje Centru Paraple, které pomáhá lidem s poškozenou míchou. Za devět let se pro ně tímto způsobem povedlo získat už více než 13,5 milionů korun.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio