Rybízový koláč podle receptu z roku 1922

Český ráj byl už na přelomu 19. a 20. století vyhledávaným místem „letních hostů“. Lákaly je tam nejen krásy přírody, ale i různé dobroty, jako třeba rybízový koláč. Jak ho připravovaly naše babičky, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v doborvé kuchařce.

Z 60 dkg mouky, 20 dkg másla, 2 žloutků, 3 dkg kvasnic, 2 lžíce cukru, špetky sole, citronové chuti a potřebné smetany, upraví se obvyklým způsobem kvasnicové těsto. Po zkynutí se jím vyloží 2 koláčové máslem pomazané plechy, menší díl dá se stranou.

Mezitím se utře se 6 žloutků s 15 lžícemi cukru a přimísí se do nich 1 litr rybízových bobulí. Tím rybízem se koláče pomažou, z druhého těsta se přes ně upraví mřížky, celek se potře vejcem a po zkynutí nechá péci.