Roste počet dětí s duševními problémy, dětských psychiatrů je ale ve Zlínském kraji nedostatek

9. listopad 2022 11:12

Ve Zlínském kraji citelně chybí dětští psychiatři. V celém regionu fungují pouze tři ambulance. Dětí s psychiatrickými nebo psychologickými problémy přitom přibývá.

V každé školní třídě jsou v průměru tři až čtyři děti, které jsou ve vážném riziku duševního onemocnění. Statistikám dává za pravdu i situace v ambulancích dětských psychiatrů, které jsou přeplněné pacienty, jejichž počet se oproti roku 2010 zvýšil podle odhadů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) o polovinu.

Nejčastěji se děti a mladiství potýkají s úzkostmi a depresemi, závislostmi a poruchami příjmu potravy. Mezi nezletilými přibylo i sebevražd. Podle VZP jsou momentálně druhou nejčastější příčinou úmrtí mladých do 24 let věku. O 57 procent se také zvedl počet dospívajících dívek ve věku 15 až 19 let s poruchami příjmu potravy, zejména mentální anorexií, bulimií a přejídáním.

Čtěte také

Odborníků, kteří by mohli situaci zlepšit, je v Česku nedostatek. To platí i pro Zlínský kraj, kde jsou pouze tři dětské psychiatrické ambulance, okresy Vsetín a Uherské Hradiště dokonce nemají žádnou.

Hejtmanství se snaží situaci řešit a volí několik cest, jak dětem a jejich rodičům pomoci. Jednou z nich je finanční motivace, kterou vyhlásilo hejtmanství pro vybrané lékařské obory.

Další podpora duševního zdraví v rodinách se má rozvinout v příštím roce díky speciálnímu projektu ve spolupráci s Dětským centrem Zlín. Podrobnosti zjišťoval reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner:

Spustit audio

Související