Rajčata se mohou lišit barvou, tvarem i chutí – všechna jsou ale bohatá na vitamíny a minerály
Rajčata melounová, hrušková, datlová. Žlutá, oranžová nebo klasická červená. Liší se velikostí a trochu i chutí. Všechna mají ale jedno společné – jsou bohatá na vitamíny a minerály.
Na rajčatech si můžete pochutnávat každý den. Výborná jsou nejen čerstvá, ale i fermentovaná nebo tepelně zpracovaná.
V rajčatech jsou karotenoidy a pigmentové sloučeniny, které skvěle chrání pokožku před nebezpečným ultrafialovým zářením. V jejich slupkách je lykopen – silný antioxidant, který pohlcuje volné radikály a odstraňuje z těla toxiny a další nežádoucí látky. Vyplaví z organismu škodliviny ze špatného jídla, kávy, alkoholu a kouření.
Nejlépe se lykopen vstřebá po tepelné úpravě, tak se určitě nevyhýbejte rajčatovým omáčkám nebo pečeným a dušeným rajčatům.
Rajčata jsou bohatá na vitamín K, který je rozpustný v tucích a významně se podílí na mineralizaci kostí. Obsahují také látky, které dobře působí na naše oči – vitamíny A, E a C.
Díky vitamínu A budete mít navíc i krásné zuby a pevnou zubní sklovinu. Obsahují také hodně vitaminu B7, který pozitivně ovlivňuje krvetvorbu a prospívá nejen pokožce, ale i nehtům a vlasům.
Kalorií mají rajčata minimum, takže tloustnout po nich určitě nebudete. A ještě, čím jsou rajčata zralejší, tím lépe!
Související
-
Jak správně skladovat rajčata, aby vám vydržela i na zimu?
Nejvíce prospěšných látek mají ta rajčata, která právě dozrávají. Co bychom tedy měli udělat, abychom mohli tyto látky využívat i v zimě?
-
Rajčata, ovoce a ořechy - postrachy cévních nemocí
Zdravotní stav každého člověka závisí z valné většiny na tom, jak žije a co jí. Nikdy přitom není pozdě začít napravovat chyby. Tentokrát vám doporučíme pár vesměs ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.