První dojem nepřehlížejte, je to vnitřní nastavení veselosti a začátek vztahů. Úsměv otevírá srdce

27. duben 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:36 Rozhovor s herečkou Michaelou Badinkovou
  • 04:00 S Michaelou Landovou probereme tradici víkendového pečení
  • 07:23 Připomeneme věhlasnou kuchařskou školu Anuše Kejřové
  • 11:44 Zahájíme seriál o novinkách v estetické medicíně
  • 16:04 Lektor etikety Daniel Šmíd vám prozradí, jak důležitý je první dojem
  • 19:33 Jak můžete hlasovat ve 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku

Ruku na srdce, kdo z nás by nechtěl udělat dobrý první dojem. Co to ale vlastně takový první dojem je a jak ho udělat? Na co nesmíme zapomenout. O tom jsem si povídala s lektorem etikety a autorem několika knih o etiketě Danielem Šmídem.

Vědomá péče o první dojem říká našemu okolí, kým jsme pro ostatní. Jak moc si jich vážíme a také, jak moc si vážíme sami sebe.
Daniel Šmíd, lektor etikety

První dojem je začátkem jakéhokoliv vztahu. Nevíme kdy vztahy skončí, každý vztah někdy skončí, ale víme úplně přesně, kdy takový vztah začíná. To je první okamžik, první setkání z očí do očí. První vteřiny vzájemnosti, vzájemného působení dvou lidí na sebe.

Čtěte také

Byť to mnoho lidí považuje za něco povrchního, že na prvním dojmu vlastně nezáleží, tak já osobně si myslím, že na tom naopak záleží velmi. Že se tomu druhému člověku dokážeme vepsat do správné škatulky, dát se do správné přihrádky, kde s námi dál může vztah rozvíjet.

Tedy první dojem bychom neměli přehlížet a je to jakési vnitřní nastavení veselosti. Být radostný na světě, díky tomu se nám snáze usmívá a lidé, kteří se na nás usmívají, jsou přirozeně přitažliví.

Když máme dobrou životní dynamiku, tedy jíme zdravě, posloucháme dobré rady, tak jsme třeba se schopni i vymanit z nějakých špatných informací, závislostí či vlivů. Zdravá životní dynamika také druhé přitahuje.

Čtěte také

A v neposlední řadě je to právě vědomá péče o první dojem. To je zejména náš oděv, protože až ze čtyř pětin pokrývá povrch našeho těla a říká našemu okolí, nikoliv kdo jsme, ale kým jsme pro ostatní. Jak moc si jich vážíme a také, jak moc si vážíme sami sebe.

S tím souvisí péče o naše tělo, o účes, o hygienu a také zájem o lidi. Být nastaven k tomu, že když se setkávám s lidmi, tak bych měl mít o ně zájem. Proč jsme se setkali a co společně můžeme udělat a dokázat.

V rozhlase pořádáme již 28 let populární anketu Šarmantní osobnost roku. Jak byste charakterizoval šarm u lidí?
Myslím si, že šarm je souborem vrozených a přirozených vlastností člověka, který se s lehkostí dokáže pohybovat ve společnosti. To znamená, že je to člověk otevřený společenské různorodosti.

Daniel Šmíd hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

A druhým aspektem je, že takový člověk bude brát svoji roli ve společnosti vážně a nebude spoléhat pouze na talent či přirozené charizma. Ale bude na tom stále pracovat a když už tedy je, tak slovy pana Wericha, aby koukal, aby byl.

Nenechat to rozplynout a říci si například, už mám svůj věk, už to nemám zapotřebí. Tedy neumdlévat a svůj šarm stále nosit s sebou, podobně jako veselost a dobré životní nastavení.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související