Proti stavbě dvou kasin v Chrášťanech u Prahy protestuje část tamních obyvatel

5. duben 2024 09:00

Vedení Chrášťan u Prahy bude na mimořádném zastupitelstvu řešit možný zákaz hazardu v obci a případné svolání referenda. Zastupitelé se k tomu sejdou v pondělí 15. dubna, odhlasovali to na jednání 3. dubna. V únoru schválili spolupráci se dvěma provozovateli kasin. Proti rozhodnutí se ale postavila část obyvatel.

V Chrášťanech u Prahy mají vzniknout dvě kasina, část obyvatel je ale proti. Obec spolupráci s provozovateli kasin už schválila, proti ní však vznikla petice, kterou už podepsalo několik stovek lidí. Petice požaduje, aby obecní úřad vydal obecně závaznou vyhlášku o zákazu provozování hazardních her na území obce, nebo aby bylo vyhlášeno referendum, v němž by obyvatelé vyjádřili souhlas či nesouhlas s provozováním kasin v obci.

Na jednání zastupitelů ve středu 6. dubna, kde padlo mnoho emotivních vyjádření a výkřiků, přišlo přibližně 70 lidí. Starosta Chrášťan Pavel Hrdlička (nezávislý) navrhl, aby bylo pro téma svoláno samostatné jednání zastupitelů, a to 15. dubna, s čímž příchozí po více než dvouhodinové diskusi souhlasili.

Na jednání 15. dubna budou zastupitelé řešit pouze problematiku kasin, a to mimo jiné zákaz hazardu na celém území obce, vypsání referenda a právní posouzení ukončení smluv. "Dohodli jsme s občany na šesti bodech, které budou projednány, následně stoprocentně budeme respektovat vůli občanů, která vyjde z projednání na tomto zastupitelstvu," řekl Hrdlička.

Zastupitelstvo schválilo na únorovém veřejném zasedání dvě dohody o spolupráci, s firmou Bonver Win a s firmou CEC Praha. "Obě firmy nakonec přistoupily na jednorázový dar obci v hodnotě deset milionů korun a 250.000 korun ročně na projekty určené obcí. Další finance by měla přinést daň z hazardu, která by mohla být dohromady cca šest milionů korun za rok," popsal starosta.

Autor petice Vladimír Vedral mezi argumenty proti kasinům uvádí obavy ze snížení kvality života v obci, o bezpečnost občanů, zejména dětí, o zvýšení kriminality a podobně. "Zřízení heren/kasina v těsné blízkosti bytových domů a v oblasti individuální bytové zástavby, ve kterých žije velké množství mladých rodin s dětmi, je v příkrém rozporu s hodnotami, které jako občané zastáváme," uvedl v petici.

Podle starosty by se z peněz daly například opravit ulice a vzniknout by měla také plánovaná odpočinková zóna v Růžové ulici. Jde o projekty odložené v důsledku vysokých nákladů na přestavbu školy. Kasina mají vzniknout v neupravených budovách, kde nejsou jiní zájemci o jejich využití.

"Kasino je z našeho pohledu nejmenší zlo. Provoz kasin podléhá v ČR přísným pravidlům dle zákona a je pečlivě kontrolován ministerstvem financí. Do objektu nesmí vstoupit nikdo bez předchozí registrace (prováděná přes státní registry), celý prostor včetně okolí je

monitorován (obraz i zvuk) a záznam ukládán po dobu dvou let," doplnil Hrdlička.

autoři: Natalie Máchová , JMys | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio