Profesionální houslař prozrazuje: Každý nástroj zraje. U houslí je to zhruba 100 let, takže my se nejlepšího období našich nástrojů nedožijeme
Houslařství je umělecké řemeslo, které se asi nejvíce podobá řezbářství. Má však své vlastní postupy i nástroje. Je náročné na přesnost, čas i celoživotní studium.
Housle jsou nástrojem, který nesmí chybět v orchestru ani v cimbálovce. V dnešní moderní době se housle vyrábí v továrnách, stále ale existují i profesionální houslaři.
Ve Zlínském kraji je to například dílna Pavla Celého ve Zlíně. V ní housle se svými kolegy opravují, renovují, ale i vyrábí, tedy jazykem houslařů staví. Na rozdíl od nástrojů továrních je každý zde vyrobený kus unikátem.
Čtěte také
Než natáhneme struny, tak nevíme přesně, jaký ten nástroj bude. Je to možná ze 70 % v materiálu - je to na přírodě, pak na náhodě, na lidské nepřesnosti. A v tom je to pěkné,“ říká Jiří Macků ze zlínské houslařské dílny Pavla Celého. Zároveň dodává: „To, co jsme postavili a jak to bude fungovat, zhruba zjistíme, až ten nástroj naladíme. Ale protože každý nástroj časem vyzrává, tak my se toho jeho nejlepšího období ani nedožijeme. To je u houslí tak zhruba ve 100 letech.“
Přestože podle Jiřího Macků asijští výrobci trh s nástroji válcují, lidé si cestu za kvalitními houslemi najdou.
Která část houslí je nejdůležitější? A vychovávají si v této dílně své učně? Nakoukněte do tajů výroby houslí v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové.
Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.
Související
-
Pokud se nestane zázrak, toto řemeslo zanikne, říká malérečka Tupeské keramiky Hana Šubrtová
Před více než sto lety se v Tupesích na Uherskohradišťku začala vyrábět unikátní malovaná keramika. V současnosti ji umí vytvořit jen několik rodinných podniků.
-
Příběh majitele pražíren a balíren kávy Arnošta Dadáka
Arnošt Dadák založil ve Valašském Meziříčí už ve svých sedmnácti letech pražírnu kávy. Jaký byl život tohoto podnikatele?
-
Mít doma talentovaného bubeníka je „husté“, říká maminka dvanáctiletého Janka Pašky z Buchlovic
Dvanáctiletý bubeník Janek Paška z Buchlovic na Uherskohradišťsku získal letos ocenění Zlatý oříšek pro nejtalentovanější děti České republiky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.