Připravte bazény na sezonu. Ty vypuštěné nebo zazimované s loňskou vodou mají svoje pravidla

9. květen 2024

Teploty stoupají, jaro je v plném proudu, a proto je na čase pomalu začít zprovozňovat bazény, aby byly na sezonu v plné kondici. Ať už nadzemní nebo zapuštěné.

„Kdo má nadzemní bazén, který na zimu vypustil a složil, je na čase dát ho do stavu opětovného používání. Důkladně zkontrolujte vnitřní fólii, jestli je v pořádku a pokud ano, můžete začít s napouštěním. V opačném přípravě máte čas na její opravu nebo objednání nové. Pak namontujte bazénovou technologii, kterou jste podle rad výrobců na zimu uložili do tepla nebo tam, kde nemrzne,“ radí Martik Zikula, technik výrobce bazénů v Plzni na Lochotíně.

Napouštění a dopouštění bazénů

Hodně peněz můžete ušetřit napouštěním nebo dopouštěním bazénů z vlastní studny podle její vydatnosti. Třeba po částech. Důležité ale je, jaké složení vody ve studni máte. Pokud obsahuje hodně manganu a železa, bude na vás čekat složitější proces prvotní filtrace vody.

Když srovnáte pH vody a začnete aplikovat chlor, může voda změnit barvu dohněda až dočerna. Pak budete mít týden minimálně 10 hodin denně zapnutou filtraci, navíc každý den v ní musíte proplachovat písek, abyste se zabarvení zbavili.

Bazény zazimované s loňskou vodou

Nejdříve osaďte bazénovou technologii, kterou jste před mrazy odmontovali a skladovali tam, kde nemrzne. Pak bazén dopusťte zhruba do poloviny skimeru a odstraňte větší nečistoty ve vodě. Následují další kroky:

  • Úprava pH bazénové vody

Změřte pH vody a podle výsledků aplikujte přípravky pH+ nebo pH-. Vždy při zapnuté filtraci, aby se přípravky ve vodě dobře rozmíchaly. Kontrolní měření by mělo proběhnout minimálně po 8 hodinách. Nejlépe až druhý den. Filtrace by měla běžet alespoň 6 hodin, například ve dvou cyklech dvakrát po 3 hodinách. Správné pH vody by se mělo pohybovat v rozmezí 7,2 až 7,4.

  • Ošetření chlorem

Prvotně je to vždy organický rychlorozpustný chlór. Někteří výrobci nebo prodejci ho nazývají „chlor šok“. Dostatečné množství podle velikosti bazénu aplikujte podle jeho výrobce opět při spuštěné filtraci. I ta by měla běžet kolem 6 hodin, aby se přípravek s vodou dobře promíchal.

Minimálně 8 hodin po aplikaci byste se neměli koupat. (Ale raději doporučuji delší dobu – pozn. autora).

  • Místo chloru sůl a salinace

Do bazénu musíte dosypat dostatečné množství soli, abyste docílili množství zhruba 35 kg soli na 1000 l vody. Zapněte salinátor na maximální 100% výkon a také filtraci. Salinátor by měl běžet cca 8 až 10 hodin společně s filtrací, aby rozložil dostatečné množství soli a voda se začala čistit.

Moderní salinátory umí ohlásit nedostatek soli ve vodě (například při vystříkání vody z bazénu, důsledkem odparu a následném dopouštění vody nové) a také upravit pH ve vodě podle nastavených hodnot. Slaná voda je šetrnější na citlivější pokožku než klasická s chlorem.

Jak dlouho by měla denně běžet filtrace

  • V chladnějších dnech stačí, aby filtrace běžela dvakrát 2 hodiny denně.
  • U vody o teplotě 20 °C a více dvakrát 3 hodiny denně.
  • U vody o teplotě 25 °C a více se doporučuje cyklus dvakrát 4 hodiny denně.

 

Cyklus můžete nastavit jednoduchým programovatelným spínačem.

Poslechněte si odporníka v našem Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio