Pověst z Děčínska: Co hledal Vlach na kozlovi v Jiřetíně pod Jedlovou?

24. březen 2024

Připadal lidem divný a ještě přijížděl na bílém kozlovi každé tři roky. A kam? Do Jiřetína pod Jedlovou. 

Byl oblečený cizokrajně a lidé ho považovali za Vlacha, jak se dříve říkalo Italům. Pověst praví, že se potuloval vždy několik dní po okolí a pak zase zmizel, aby se za tři roky objevil znovu. Bydlíval prý pokaždé v místním hostinci.

Vlachové  přicházeli do Čech hlavně ze severní Itálie a zvládali řadu řemesel a to často velmi bravurně. I proto jim lidé přisuzovali magické schopnosti. Dokonce prý uměli létat na kozlech. Žádný div, že Vlach vzbuzoval v místních zájem a zvědavost. Kam mizel pokaždé na tři roky? A co ten kozel? Není sice černý, ale třeba i tak je to nějaké magické zvíře...

Někdo z Jiřetínských to nakonec nevydržel a zašel za hostinským, u kterého Ital bydlíval. „Nemůžeš se toho cizince zeptat, co hledá? Nějaký poklad?“ požádal ho.

Hostinský váhal. Host dobře platil, tak ho nechtěl popudit. Ovšem i jeho zajímalo, co Vlach v Jiřetíně pohledává. Prohledal mu zavazadlo, ale nic neobvyklého nenašel. Nakonec to nevydržel a přímo se ho zeptal.

„Vy ani nevíte, jaké poklady se ve vaší zemi, v Čechách, ukrývají,“ řekl mu pouze cizinec.

A ráno pak hostinský zjistil, že během noci zmizel cizinec i jeho kozel, aniž by je kdokoliv zahlédl. Tentokrát nadobro, protože se do Jiřetína už nikdy nevrátil. Možná našel, co hledal, možná zjistil, že hledá marně, a šel zase o kraj dál. Jen Jiřetínští si mohli nadále lámat hlavu, co unikátního se u jejich města nachází. Povídalo se pak, že hledal ukrytý poklad a někteří se ho pak snažili najít. Marně.

Ale kdo ví, možná jen pátral, jestli nenajde v okolí nějaký vzácný kov. Jiřetín, jako hornické město, totiž vznikl kvůli objevu ložiska stříbra. Ale těžila se tu i měď a najít se mělo dokonce i zlato. Proč by tedy nemohlo být někde poblíž další naleziště? I to by Italovi mohlo vynést bohatství. A dokonce bez kouzel. Proč ale potom zmizel tak rychle?

I když – kdo ví, co si tehdy v noci na svém kozlovi Vlach odvezl s sebou. 

autor: ces
Spustit audio

Související