Potěšte houbaře na silvestra houbovými chlebíčky a šunkovými kornoutky s houbami
Pokud se vám nepodaří nasbírat čerstvé jedlé houby, nahraďte je při přípravě silvestrovské hostiny žampiony.
„Sbírat můžeme penízovku sametonohou a hlívu ústřičnou, ta za mírné zimy roste ještě i v lednu nebo začátkem února,“ láká na zimní procházku spojenou s houbařením Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.
Kdybyste při hledání hub vyšli naprázdno, zajděte si koupit žampióny, které poslouží stejně dobře. „Na chlebíčky pak upřednostňuji houby ve sladkokyselém nálevu, samotné nebo v kombinaci s čerstvými, jsou totiž pikantnější,“ doporučuje mykolog.
Obložené houbové chlebíčky
Čerstvé houby pokrájíme, osolíme a podusíme do měkka.
- 15 dkg čerstvých hub
- 5 dkg hub naložených v octě
- 3 dkg bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 2 lžíce mléka
- 10 dkg másla
- 5dkg ementálu
- 10 dkg šunkového salámu
- 1 večka
- petržel
- sůl
V mléce rozmícháme bramborový nebo kukuřičný škrob, přidáme ke směsi podušených čerstvých hub a počkáme, až směs ztuhne.
Chlebíčky namažeme máslem a vychladlou houbovou směs na ně navrstvíme.
Ozdobíme houbami z octa, plátkem sýra, salámem a petrželí.
Šunkové kornoutky s houbami
Houby pokrájíme nadrobno a dusíme nejdříve ve vlastní šťávě a potom na slanině s cibulkou. Opepříme a osolíme podle své chuti.
- 30 dkg čerstvých hub (nejlépe směs)
- 5 dkg slaniny
- 20 dkg šunky
- 2 střední cibule
- pepř, sůl
Po změknutí houby necháme vychladnout a balíme je do plátků šunky jako do kornoutků.
Poklademe na omaštěný pekáček. Dáme zapéci.
Servírujeme se slaným pečivem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.