Pohankové placky se špenátem z kopřiv na Velký pátek
Na Velký pátek se v dobách našich babiček dodržoval přísný půst a jedly se například pohankové placky se špenátem z kopřiv.
- 15 dkg pohanky nebo pohankové lámanky
- mléko
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 4 stroužky česneku
- nasekané mladé kopřivy
- 1 cibule
Pohanku uvaříme v mléce, uvařenou pohanku osolíme, okořeníme a smícháme s rozmačkaným česnekem, vejcem a moukou. Hmotu rozdělíme na 6 přibližně stejných dílků, utvoříme z nich malé bochánky a naskládáme na máslem vymazaný plech. Mokrou lžící každý bochánek rozetřeme na placku. Upečeme dorůžova. Podáváme se špenátem z kopřiv. Kopřivy spaříme, nasekáme a podusíme na osmažené cibulce. Osolíme a přidáme utřený česnek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.