Po 30 letech bude mít Botanická zahrada Liberec nového ředitele. Nahradí Miloslava Studničku

19. říjen 2022 10:57

Novým ředitelem, který vzešel z výběrového řízení a botanickou zahradu povede minimálně dalších šest let, se stal absolvent České zemědělské univerzity Václav Lenk.

Čtěte také

Václav Lenk v předchozích letech pracoval například v liberecké firmě Ekoflora. V současnosti působí jako informatik u krajského soudu v Liberci. Právě znalosti informačních technologií by chtěl využít k lepší propagaci botanické zahrady na sociálních sítích.

Jednou ze zásadních věcí, která mluvila v jeho prospěch, byly plány na zvýšení návštěvnosti, která v poslední době upadala. Dalším kladem je důraz na týmovou práci a dobrou komunikaci se všemi zaměstnanci. To byla mimochodem jedna z věcí, kterou zaměstnanci vyčítali minulému vedení.

Nové by měli být i různé burzy a workshopy, kterými by se botanická zahrada chtěla víc otevřít veřejnosti. V botanické zahradě by měl vzniknout také nový bufet nebo kavárny, aby se tam lidé mohli občerstvit.

Po odborné stránce chce Václav Lenk udržet dobré odborné jméno liberecké botanické zahrady u nás i v zahraničí. Vypořádat se musí i s nelehkým úkolem zajistit energie, které vytápějí skleníky.

Uchazečů, kteří se do konkurzu na ředitele botanické zahrady přihlásili, bylo podle šéfky krajského rezortu kultury a cestovního ruchu Květy Vinklátové z SLK dohromady pět.

Výběrové řízení se netýkalo jen ředitele botanické, ale také liberecké zoologické zahrady. Na místo se přihlásili dva uchazeči, včetně stávajícího ředitele Davida Nejedla. Ten zoologickou zahradu povede i v dalších letech a pokračovat bude v už zahájené rekonstrukci a modernizaci.

Nového ředitele hledá Liberecký kraj také pro Oblastní galerii - Lázně, kde nedávno rezignoval její ředitel Pavel Hlubuček.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související