Písničky k výročí narození skladatele Josefa Poncara i kulatinám zpěváka Jožky Černého

10. březen 2022

Na letošní březen připadá 120. výročí narození našich největších dechovkových klasiků – Josefa Poncara, Karla Vacka a Jaromíra Vejvody. Narodili se v týdenním rozestupu od 14. do 28. března 1902.

Nejstarším byl Josef Poncar, rodák z Chodouně u Zdic. Jeho hlavním nástrojem byla baskřídlovka, ale ovládal hru i na další dechové a smyčcové nástroje. První vlastní kapelu si postavil už v jedenácti letech, první skladbu složil jako šestnáctiletý. Komponoval a kapelničil až do svých třiasedmdesáti let; zemřel 6. listopadu 1986.

Ač byl Josef Poncar jako skladatel velmi úspěšný, nebyl profesionál; hudba mu byla po celý život koníčkem, protože pracoval u Československých státních drah a denně dojížděl ze Zdic na pražské smíchovské nádraží. V pořadu Dechovkovinky přinášíme směs devíti jeho známých písní.

Ve stejný den jako Josef Poncar, jen o 40 let později, se v moravské obci Čejč narodil Jožka Černý. Zpěvák s nádhernou barvou hlasu zazpíval už jako čtyřletý prezidentu Edvardu Benešovi a traduje se, že později zpíval všem následujícím československým a českým prezidentům. Pracoval jako mechanik šicích strojů, umělecký kovář a automechanik. Přitom stihl vystupovat a nahrávat jak s folklorními soubory a cimbálovkami, tak s dechovkami. Rád si zazpívá také písně Hašlerovy nebo dokonce operní árie.

Čtěte také

Jožka Černý se rád věnoval sportu, fotbal hrál za slavný klub známých osobností Amfora. Je držitelem vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury. V Dechovkovinkách necháme zaznít jeho hlas v písni Svatoborské širé pole.

Minule jsme připomněli 72. narozeniny zpěváka Budvarky Pavla Heidingera. Pavel mi vzápětí sdělil, že na 8. března připadlo další výročí v jeho životě nesmírně důležité – v ten den před 45 lety poprvé koncertoval s Budvarkou. Po krátké přípravě, tehdy se znalostí asi dvaceti písniček, zazpíval v kulturním domě ve Větřní. Velice brzy se pak rozšířil nejen jeho písňový repertoár, ale také muzikantské zážitky, protože Budvarka v té době byla na výsluní, koncertovala neustále a pravidelně vyjížděla na zahraniční zájezdy. Ze sólových nahrávek Pavla Heidingera uslyšíte polku Nestárnoucí.

Trumpetistovi Keramičky Štěpánu Tůmovi bude 15. března 40 let. Skvělý muzikant, jehož otec František vedl Keramičku v letech 1990 až 2004, se na trubku naučil hrát u Richarda Mlázovského, shodou okolností dalšího člena Keramičky. Profesně působí u Policie České republiky a kromě dechovky hraje i ve Swing Bandu Tábor. Jeho kulatiny oslavíme Čenkovskou polkou.

Spustit audio

Související