Pastinák je neprávem opomíjenou zeleninou. Přitom je chutný i zdravý

13. listopad 2020

Pastinák je zelenina opravdu starobylá. Naši předkové jej používali jako přílohu, stejně jako my dneska mrkev nebo brambory.

Kořen pastináku se podobá kořenové petrželi a chutná trochu jako mrkev. I zbytek rostliny se dá použít – třeba jako koření do polévky. Výhodou je, že na záhoně dobře přezimuje.

V kořeni pastiňáku je spousta zdraví prospěšných látek – vitamíny C a B, cukry i škroby. Jsou v něm i látky, které působí močopudně a zvyšují chuť k jídlu.

Pokud se pustíte do kuchtění s pastinákem, nejdříve kořen oloupejte. Pak už ho můžete vařit, péct, připravit z něj pyré nebo pečený podávat třeba k masu. Dobrá je i kombinace pastináku s mrkví.

Výborný je pastinákový krém. Jak na to? Oloupaný pastinák, nakrájený na kostičky dejte na plech, osolte, pokapejte olejem, posypte česnekem a strčte do trouby rozpálené na 200 stupňů.

Pastinák upečený do měkka pak nechte zchladnout. Mezi tím si v kastrolu na másle orestujte cibulku, přidejte pastinák a bobkový list. Krátce osmažte, přidejte nakrájené brambory, přelijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a uvařte doměkka.

Potom jen vylovte bobkový list, rozmixujte a podávejte s opečeným toustíkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.