Ozvěny dne 26. prosince 2007

26. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Druhý svátek vánoční vylákal mnoho lyžařů na svahy

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Dostatek sněhu a slunce přilákaly dnes do hor tisíce lyžařů. Vyměnili dobrotami obtěžkané vánoční stoly za lyžařské a snowboardové vybavení a například Jizerské hory je přivítaly dokonala azurovou oblohou. Jak to na svatého Štěpána vypadalo na Ještědu, nám poví reportérka Ivana Bernáthová.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Malý Vojta z Liberce vyrazil na Ještěd na tři hodiny s tatínkem, který ho učí lyžovat. Za leccos už ho prý chválí.

Vojta, lyžař:
Že mi jde dobře sjíždět z kopce, ale nejde mi, když to je trošku prudší.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Letos to měli provozovatelé na Ještědu složitější kvůli dokončovaným stavbám pro lyžařský šampionát Liberec 2009.

provozovatel areálu:
Tam, kde se jinde mohli připravovat dva měsíce, my jsme to většinu těch prací museli zvládnout během pěti dnů, protože areál nám byl předán minulé pondělí. Návštěvníci skoro nepoznají, že tady nějaká stavba probíhala.

lyžařka:
Minulý rok jsem teda vynechala, takže jsem tady vůbec nebyla, ale letos se mi to líbí.

lyžař:
A je to takovej prašánek a zatím to jde.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Říkají lyžaři, kteří oceňují, že se do ski centra začalo hodně investovat. Dnes máme svátek svatého Štěpána, prvního mučedníka křesťanstva a mimo jiné i patrona vinné révy. Lidé si prý dříve nechávali žehnat červené víno v kalichu. Na Ještědu se sice nežehnalo, ale pil dobrý svařáček. Připravoval ho Martin Šoun.

Martin ŠLOUN:
Svařáček připravujeme ve stroji, je to suché červené víno, nalije se teda do toho zařízení, které nám ho vlastně i ohřeje, přidáme hřebíček, skořici a vlastně půl hodiny se počká, svařáček je hotovej.

Horská střediska zaplnily tisíce lyžařů

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Ideální lyžařské podmínky a perfektní počasí nabízely dnes také hory ve východních Čechách. Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Na sjezdovkách v Krkonoších a Orlických horách bylo oproti včerejšku už mnohem více lyžařů. Potvrzuje to i Zdeněk Spilka z areálu na Horních Mísečkách.

Zdeněk SPILKA, Areál Horní Mísečky:
Těch lidí dneska už je hodně. Si myslím, že v celým areálu ve Špindlerově Mlýně se pohybuje kolem pěti tisíc lidí.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Největší nápor lidí očekávají střediska zítra a pozítří. Sehnat proto ubytování na horách je už mnohde velmi obtížné. Jak dodává Marek Šustr z infocentra v Jánských Lázních, poslední volná místa ale jsou.

Marek ŠUSTR, Infocentrum Jánské Lázně:
Obsazenost Jánských Lázních bych si troufal odhadnout na devadesát až devadesát pět procent. Podotýkám akorát jednu věc, že se jedná o poslední volné pokoje.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
I další krkonošská střediska jsou už téměř obsazena. Ani jeden volný pokoj už nemají například také v Deštném v Orlických horách. Ubytování se tam dá sehnat jen v případě, že dovolenou někdo odřekne. I na tato místa ale už existují v tamním infocentru pořadníky.

Vážné zranění snowboardisty

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Na sjezdovce u Železné Rudy se dnes vážně zranil čtyřiatřicetiletý jezdec na snowboardu. Muž sjel do lesa a narazil do několika stromů. Vrtulník ho transportoval do plzeňské nemocnice. Zlomenou má stehenní kost, pohmožděný hrudník a patrně i záda. Je to zatím nejhorší úraz, ke kterému musela šumavská horská služba během vánočních svátků vyjíždět.

Generál Mladič se ukrývá v Srbsku

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Generál Ratko Mladič se skrývá v Srbsku. Téměř s jistotou to tvrdí srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič. Vláda tuto informaci ovšem okamžitě dementovala. Mladič je jedním z nejhledanějších válečných zločinců. Má mít na svědomí srebrenický masakr v roce 1995 a předtím tříleté ostřelování Sarajeva. Jak dodává reportér Martin Ježek, v Srbsku se zřejmě ukrývají další dva obvinění.

Martin JEŽEK, redaktor:
S informací, že se Mladič skutečně skrývá v Srbsku, přišel srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič. Podle něj se další hledaný Radovan Karadžič nachází někde v regionu na Balkáně. Šéf vládní rady pro spolupráci s haagským tribunálem Rasim Ljajič všechno ale odmítl s tím, že vláda ve skutečnosti není Mladičovi na stopě. Končící hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního soudu pro bývalou Jugoslávii Carla del Ponte už dříve prohlásila, že srbská vláda s Mladičem minulý rok vyjednávala o tom, aby do Haagu odjel dobrovolně. Týdeník Vreme mezitím soudí, že jde o hru se slovy. Má jít o pokus udělat na Evropskou unii dojem, že se na dopadení obviněných z válečných zločinů intenzivně pracuje.

Srbský parlament hodlá hlasovat o Kosovu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
O Kosovu se chystá ještě dnes večer hlasovat srbský parlament. Očekává se, že poslanci jednoznačně budou chtít, aby tato jihosrbská provincie zůstala součástí Srbska. Bělehrad odmítá členství v Evropské unii a v NATO, pokud Západ nezávislost Kosova uzná. Většinu obyvatel provincie tvoří Albánci, kteří požadují úplnou nezávislost. Srbové jim ale nabízejí jen širokou autonomii. Obě strany jsou přitom neústupné. Kvůli tomu také ztroskotala všechna dosavadní jednání, naposledy 19. prosince i Rada bezpečnosti. Od roku 1999 provincii spravuje OSN.

Třetí výročí od ničivých vln tsunami

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Třetí výročí ničivých vln tsunami, které si vyžádaly statisíce lidských životů, si dnes připomínali po celé jihovýchodní Asii. Lidé zapalovali svíčky a navštěvovali chrámy. Miliony osob tehdy přišly o střechu nad hlavou. Epicentrum mimořádně silného zemětřesení se nacházelo v blízkosti indonéského ostrova Sumatra, proto byla právě Indonésie jednou z nejhůře postižených zemí. Desetitisíce lidí v tamní provincii Aceh i dnes stále žijí v provizorních přístřešcích. Naopak v Thajsku už znovu pláže a opravené resorty plní turisté z celého světa.

Rusko poslalo na oběžnou dráhu tři družice systému Glonass

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Ruská raketa Proton vynesla z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu na oběžnou dráhu tři družice ruského navigačního systému Glonass. Zatím jich tam Moskva má šestnáct, celkem bude systém tvořit dvacet čtyři satelitů. Glonass je ruskou obdobou známého amerického navigačního systému GPS.

V sanfranciské zoo zabíjel tygr

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Sibiřský tygr, který uprchl ze svého výběhu v sanfranciské zoologické zahradě, napadl a usmrtil jednoho návštěvníka. Další dva mladíci leží po útoku šelmy s těžkými zraněními v nemocnici. Více podrobností doplňuje severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Sibiřský tygr se dostal z klece krátce po zavírací době a napadl hosty v přilehlé kavárně. Zastřelili ho policisté, kteří dorazili pár minut po tísňovém volání, ještě když tygr útočil na další oběť. V kleci s výběhem byly ještě tři šelmy, ale těm se utéct nepodařilo. Tygr zabiják měl na svědomí už jeden vážný incident. Přesně před rokem napadl při veřejném krmení ošetřovatele a vážně mu zranil paži. Oddělení šelem bylo poté uzavřeno skoro na půl roku. Kalifornské úřady teď opět uzavřely celou zoologickou zahradu a vyšetřují, za jakých okolností se tygr mohl dostat z pevných klecí.

Němcov v ruských volbách kandidovat nebude

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Jeden z čelných představitelů ruské opozice Boris Němcov nebude kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách. Odstoupil ve prospěch dalšího kandidáta, bývalého premiéra Michaila Kasjanova.

O vánočních svátcích zemřelo sedm lidí

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
O Vánocích zemřelo na českých silnicích zatím sedm lidí. Přímo na Štědrý den zahynuli čtyři mladí lidé při nehodě na Olomoucku.

U Vltavy měli sraz otužilci z různých zemí

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Otužilci z Česka, Slovenska, Německa a Belgie vyzkoušeli vodu ve Vltavě. U Národního divadla v Praze prověřilo svou zdatnost celkem 114 borců. Čekala je voda asi tři a půl stupně teplá, venku pak bylo kolem nuly.

Pořádek po vánočních svátcích se daří městům zvládat

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Letošní rekordní útraty za vánoční dárky znamenají i rekordní množství odpadu. Většina měst a obcí ale letos zareagovala včas a odvoz odpadu zorganizovala tak, aby se kolem popelnic zbytečně nehromadil. Jak zjistila reportérka Václava Vařeková, ve městech tak byl během Vánoc pořádek.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Přeplněné popelnice a odpadky poházené kolem kontejnerů, takový obrázek jsme o letošních vánočních svátcích viděli málokde. Technické služby chtěly hromadění odpadu předejít a pravidelně ho vyvážely i během Vánoc. Popelář Bogdan Čendlík z Havířova má s vánoční službou své zkušenosti.

Bogdan ČENDLÍK, popelář:
Z těch dárků těch papírů víc, ale jináč... V zimě je víc /nesrozumitelné/, třebas popel dávají do popelnice, tak o to je těžší ty popelnice, ale ta jako, Vánoce jdou poznat na těch papírech a krabicích a na tom.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Čas odvozu odpadů zveřejňuje většina měst na svých internetových stránkách. Jako bezproblémovou letos hodnotí situaci v Brně mluvčí tamního magistrátu Pavel Žára.

Pavel ŽÁRA, mluvčí brněnského magistrátu:
Ten povánoční úklid má přesná pravidla, má přesný rozvrh a ty úklidové služby vědí, v jaký den uklízet a co mohu pozorovat, tak není s tím nikde žádný problém. To znamená, ten úklid se zvládá a je bezproblémový.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Pořádek se městům daří udržovat i díky tomu, že stále více lidí využívá kontejnery na tříděný odpad.

Některé obchody už nyní zlevňují

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Některé obchody nečekaly se zimním výprodejem a zlevněné zboží nabízejí už od dneška. Méně peněz v těchto dnech tak dáme za oblečení, obuv, ale i elektroniku. Obchodníci slibují další slevy na leden. Zároveň ale varují, že zboží může být rychle vyprodané. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory se prodejci mohou těšit na slušné tržby, protože hodně lidí bude utrácet peníze nebo předplacené poukázky, které našli pod vánočním stromkem. Česká obchodní inspekce každoročně kontroluje, jestli obchodníci při velkých výprodejích například správně vyčíslují a účtují slevy. Nešidí zákazníky a dodržují i správné značení prodávaných výrobků.

Lékárny očekávají návaly lidí

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Pokud ještě do konce roku zamíříte do lékárny, připravte se na hodně dlouhé fronty. Bývá to tak každým rokem, protože se mění úhrady léků. Letos ale mají pacienti k nervozitě o důvod víc. Jak připomíná redaktorka Pavla Dluhoschová, po Novém roce se v lékárnách chystá cosi jako malá revoluce.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
Ta největší změna, která nás čeká, budeme platit třicet korun za každou položku na receptu. Mnoha lidem to vadí, hlavně těm starším.

osoba:
Obávám se, že to někdy ani nebudu platit, jestli to nebude trestný přímo.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
Obáváte se těch změn?

osoba:
Já si myslím, že ne.

osoba:
Tak to víte, že to je pro lidi jako špatný.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
Budete ty poplatky platit?

osoba:
Zatím na to z důchodu snad ještě stačit bude, no.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
A kdo si z poplatků hlavu dělat nemusí?

Michal HOJNÝ, viceprezident České lékárnické komory:
Budou osvobozeny čtyři skupiny pacientů, pacienti v hmotné nouzi, děti dětských domovů a kojeneckých ústavů. Dále pacienti, kterým bude nařízená ochranná ústavní léčba a pacienti, kteří budou v karanténě v důsledku infekčního onemocnění.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
Lidé v hmotné nouzi se budou muset prokázat potvrzením okresního úřadu ne starším než jeden měsíc. Upozorňuje Michal Hojný, viceprezident lékarnické komory. Její prezident Stanislav Havlíček si ale myslí, že po novém roce to pro naše kapsy nebude zas tak velké drama.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Tento poplatek regulační bude kompenzován ve výsledné ceně těch léčivých přípravků, takže výsledná částka by měla být blízká té současné.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
Svou roli sehraje i změna obchodní přirážky. Drahé léky díky ní o něco zlevní. Ty laciné naopak mírně podraží.

Spustit audio

Více z pořadu