Ozvěny dne 16. prosince 2007

16. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Pře o platby u lékařů

moderátorka:
Spor mezi vládou a opozicí o poplatcích ve zdravotnictví se vyostřuje. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek prohlásil, že sociálnědemokratický návrh na zrušení poplatků vláda téměř jistě smete příští týden ze stolu. Jeho stínový protějšek z ČSSD David Rath naopak doufá, že si ODS vzpomene na své předvolební sliby občanům. Podrobnosti má redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Podle ministra Julínka by zrušení poplatků nabouralo reformu veřejných financí.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Budu proti, protože nechci nestabilitu ve zdravotnictví. Já chci upozornit, že se platí včas, že pojišťovny jsou připraveny změnit i svoje chování a že by bylo úplně zbytečné to narušit nějakou krizí. A opravdu se divím lidem i z uměleckého světa, že chtějí vyvolat krizi.

Pavel OTTO, redaktor:
Výzvu veřejnosti, aby neplatila za návštěvu lékaře nebo vystavení receptu, podepsal i místopředseda ČSSD David Rath.

David RATH, místopředseda strany /ČSSD/:
Doporučuji samozřejmě neplatit. Ale na druhou stranu je vždy dobře se dohodnout s příslušný lékařem, protože, myslím si, že většina lékařů je rozumných. Ovšem mohou se vyskytnout výjimky.

Pavel OTTO, redaktor:
Děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch upozorňuje, že iniciativa je výzvou k občanské neposlušnosti, která je podle něj nelegální. Návrh na zrušení poplatků vláda téměř jistě odmítne. Určité šance má však ve sněmovně. Tam totiž nemusí koalici podpořit bývalý sociální demokrat Miloš Melčák a lidovec Luděk Hovorka. Ten se už nechal slyšet, že bude rozhodně proti zamítnutí. Poplatky se bude navíc zabývat i Ústavní soud.

Vláda změní podmínky pro odchod lidí do důchodu

moderátorka:
Vládní koalice možná změní podmínky pro odchod lidí do důchodu bez ohledu na opozici. Naznačil to v televizi Prima ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Současný důchodový systém by se podle něj mohl dostat do schodku kvůli inflaci už v roce 2010 a ne až o sedm let později, jak se očekávalo.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Jakákoliv vláda včetně této vlády, včetně mě osobně, nemá jinou možnost než provést změnu parametrických systémů.

moderátorka:
Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha možnost dohody stále existuje. Prosto k dohodě se prý otevře, když vládní koalice přehodnotí svůj program a nebude uvažovat o vyvedení části peněz ze základního důchodového systému do kapitálového spoření.

Britové předali dohled na Basrou Iráčanům

moderátorka:
Jihoiráckou Basru spravují ode dneška iráčtí vojáci. Kontrolu nad regionem jim slavnostně předali Britové, kteří se o bezpečnost v oblasti starali od zahájení války v Iráku. Jde o poslední místo, ve kterém Britové veleli. Iráčtí vojáci jsou už podle Britů schopni zajistit klid a pořádek sami. Pokračuje náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír JANEV, redaktor:
Britové zatím zůstanou na letišti v jihoirácké metropoli Basře. Zároveň budou cvičit irácké protějšky. Dnešní slavnost doprovázela také irácká vojenská přehlídka jak uvádí televize Al Džazíra. Iráčané na jihu země převzetí kontroly přivítali. Dnešní předání odpovědnosti za správu bezpečnosti je dalším krokem k postupnému a úplnému odchodu britských jednotek z Iráku. Tento záměr ohlásil už dříve britský premiér Gordon Brown. V rámci britského sektoru působila nejdříve česká vojenská nemocnice a později i jednotka našich vojenských policistů, kteří cvičili své irácké kolegy.

Turecké letouny zaútočily na pozice povstalců na severu Iráku

moderátorka:
Turecké bojové letouny ráno zaútočily na pozice povstalců ze Strany kurdských pracujících na severu Iráku. Jde o první operace proti základnám separatistů vedenou stíhacími letouny. Podle turecké televize se do akce zapojilo na padesát strojů. Představitelé iráckého Kurdistánu tvrdí, že Turci bombardovali deset kurdských vesnic a zasáhli mimo jiné i školu. Při útoku údajně zahynula jedna žena a další dva lidé byli zraněni. Turecká armáda ostřeluje povstalecké cíle na severu Iráku pravidelně od poloviny října, kdy parlament v Ankaře vyslovil souhlas s přeshraniční operací. Turecko tak reagovalo na řadu krvavých útoků kurdských rebelů na svém území.

Bolívii hrozí nepokoje

moderátorka:
Bolívii hrozí rozštěpení. Čtyři oblasti už vyhlásili částečnou autonomii. Reagovaly tak na reformy prezidenta Evo Moralese, které je mají finančně zatížit ve prospěch chudších západních oblastí. Ve chvíli, kdy statisíce obyvatel departamentu Santa Cruz, Beni a Pando slavily vyhlášení autonomie, příznivci prezidenta vyjadřovali podporu jeho ústavním změnám. O jejich platnosti rozhodne příští rok celostátní referendum. Podle některých analytiků zemi hrozí rozdělení nebo občanská válka, pokud by se prezident rozhodl proti nespokojeným správním celkům použít sílu. Morales tím pohrozil už v pátek a do ulic měst povolal armádu i policejní posily.

V Maďarsku začnou stávkovat železničáři

moderátorka:
Zítra ráno začne v Maďarsku časově neomezená stávka tamních železničářů. Protest se dotkne už teď večer cestujících na mezinárodních spojích v České republice. Vlaky do Budapešti zůstanou stát na Slovensku.

Odložené dítě v babyboxu

Odloženou holčičku našli v babyboxu Gyncentra v Hloubětíně. Podle zaměstnanců je dítě v pořádku. Žádný dopis ani doklady u sebe nemělo. Pokud se potvrdí, že je zdravé, mohlo by už letošní Vánoce strávit u náhradní rodiny.

Skinheadskou oslavu narozenin rozpustila policie

moderátorka:
Policie v noci rozpustila v Jirkově na Chomutovsku skinheadskou oslavu narozenin. Na akci v tamní kuželkárně se sešlo asi osmdesát holých lebek a vystoupilo šest hudebních skupin. Lidé si stěžovali na hluk a rasisticky zaměřené texty.

Gang kuplířů rozprášila policie

moderátorka:
Gang kuplířů rozprášila policie při rozsáhlé razii na Tachovsku. Mezi zadrženými je osm Čechů a dva cizinci. Soud se teď rozhodne, jestli na některé z nich uvalí vazbu. Jakým způsobem gang postupoval, nám řekla mluvčí útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Prostřednictvím inzerátu v inzertním časopise v AHA internetu najímaly ženy pro práci v nočních klubech. Jednalo se o Češky, Slovenky a také Ukrajiny. Výdělky šly do desítek tisíců korun měsíčně, ale přesnou výši příjmu by mělo určit vyšetřování.

Lavina zavalila lyžaře v Jeseníkách

moderátorka:
Tři mladíky zasypala v oblasti Velké Kotliny v Jeseníkách lavina. Sníh na ně spadl v místech, kde neměli co dělat. Jeden z lyžařů vyvázl bez zranění. Jeho kamarádi skončili v nemocnici. Podrobnosti má redaktorka Andrea Šoubová.

Andrea ŠOUBOVÁ, redaktorka:
Trojice mladíků se po lyžování vracela z Ovčárny do Karlova. Cestu si chtěli zkrátit, a tak se vydali do volného terénu. Kvůli špatné viditelnosti ale zabloudili a ocitli se na okraji lavinového katastru Velké Kotliny. Tady zřejmě svým pohybem strhli na sebe masu sněhu. Jak byla velká, to dnes na místě zjišťuje horská služba. Teenageři měli štěstí, z laviny se vyhrabali a zavolali si mobilním telefonem pomoc. Pokud by už platil zákon o horské službě, mladíci by zásah museli zřejmě zaplatit. I přes varování se vydali tam, kde správně nemají co pohledávat a riskovali tak nejen svůj život, ale i záchranářů.

moderátorka:
V nejvyšším moravském pohoří sice platí jen druhá stupeň lavinového nebezpečí, rizikové lokality ale leží mimo značené trasy.

Sníh a mráz komplikuje život lidem na jihu Evropy

moderátorka:
Sníh a mráz komplikuje život lidem na jihu Evropy. V Řecku teploty spadly na minus pět stupňů a mají dál klesat. V oblasti severořeckých měst Kavala a Florina kvůli sněžení zkolabovala doprava a zastavil se i provoz na letištích. Boj se zimou svádějí také Rakušané. Jak dodává vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, jeden dopravní chaos stíhá druhý.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Zejména uzavírání dálničních úseků komplikuje už třetí víkend život řidičům i silničářům. Na vině jsou hlavně kamiony, které často na hladkých vozovkách zůstávají viset. Bez potřebných řetězů tak v okamžiku promění dálniční pruhy v jedno velké parkoviště kamionů. Příkladem z tohoto víkendu je jižní dálnice v Dolním Rakousku anebo hlavní silniční spojení do lyžařské oblasti Semering. Velký dopravní konflikt poznamenal tento víkend také železnici. Na rakouskomaďarském hraničním přechodu Nikelsdorf muselo z vlaku Eurocity na cestě z Budapešti do Vídně vystoupit tři sta cestujících. Pokračovat mohli pouze ti, kteří měli místo k sezení. Rakouské dráhy tvrdí, že tak učinily z bezpečnostních důvodů.

Výstava betlémů na Zlínsku

moderátorka:
Jedna z největších tuzemských výstav betlémů byla k vidění ve Fryštáku u Zlína. Návštěvníci obdivovali na čtyři stovky výtvorů ze dřeva, vlny nebo slámy. Nejstarší betlém je z roku 1848 a objevily se i exponáty z Peru a Spojených států. Organizátorka unikátní expozice Silva Knedlová upozorňuje na betlém z betonu.

Silva KNEDLOVÁ, organizátorka expozice:
Protože jeden žáček naší školy si přeje vždycky na Ježíška, což je rarita, pod stromeček půl metráku cementu. Pak si z toho během prázdnin vyrábí malé cihličky a z těch cihliček skládá činžáky a mezi jiným taky betlémy. Takže tu máme už po dva roky letos druhý betlém a vypadá to tak zvláštně, no je na co se dívat.

Spustit audio

Více z pořadu