Chovat doma veverku je zakázané. Jak můžete zachránit mládě v nouzi?

29. duben 2024

Proč jediným opravdovým veverčím domovem je les? Co se stane s malými veverkami, které vypadnou z hnízda, nebo jak dlouho je malá veverka ochotná se kamarádit s člověkem? Moderuje Veronika Hájková. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Veronika Hájková v Klubu Rádia Junior přivítala Olgu Štěpánkovou ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. Nepřišla ale sama. Zvídavě s ní přihopkaly dvě malé veverky Chilli a Timi.

Měli jsme opravdu štěstí. V životě veverky je jen kráský úsek, kdy už je mládě roztomilé a vypadá jako běžná veverka, ale ještě se nebojí lidí. Starší veverky už běžně tak přítulné nejsou. 

Chilli a Timi – zachráněná veverčí mláďata

Jak zachránit veverku

Co dělat, když najdete pod stromem mládě veverky? Má například cenu lézt nahoru a hledat hnízdo? „Není záruka, že je to mládě pod stromem, ze kterého vypadala,“ vysvětluje Olga. Mladé veverky jsou zvídavé, rády objevují okolní svět a často situaci zvládnu samy, nebo se pro ně vrátí rodiče.

Mláďata veverek jsou přítulná

Pokud ne, a veverka je například ještě holá, je potřeba zavolat záchrannou stanici, která veverku vyzvedne a postará se o ní. Tihle roztomilí tvorečci o domov často přichází vinou člověka a kácení stromů.

Domů nepatří!

Člověk by se rozhodně neměl snažit takovou veverku vypiplat sám. „Veverka je totiž to zvláště chráněný živočich. Nemůžeme jí mít jen tak někdo doma,“ varuje odbornice. „Já díky tomu, že jsem členem záchranné stanice živočichů, mám výjimku ze zákona. Abych té veverce pomohla a mohla být vypuštěna do přírody, tak ji můžu opatrovat, vychovávat.“

Zajímá vás, jak veverky žijí? Olga nikdy sama žádnou veverku vnouzi nenašla, kdo jí je tedy nejčastěji nosí? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související