Odkud přišel syndrom MERS

7. září 2013

Zdrojem nového viru, který na Blízkém východě nakazil už téměř stovku lidí, jsou zřejmě netopýři.

V loňském roce se objevil nový typ onemocnění, takzvaný blízkovýchodní respirační syndrom (Middle East respiratory syndrome) neboli MERS. Zatím bylo popsáno 94 případů, z nichž 70 pochází ze Saúdské Arábie.

Téměř 50 lidí už nemoci, která se projevuje jako těžký zápal plic, podlehlo. Určit původce se už vědcům podařilo. Je jím dosud neznámý koronavirus MERS-CoV. Otázkou ale je, kde se vzal a jak se jím nakazili lidé.

Velbloud nositelem viru?

Na počátku letošního srpna se v podezření ocitli jednohrbí velbloudi, v jejichž krvi vědci objevili protilátky proti viru MERS-CoV. Je ale nepravděpodobné, že by byli jediným hostitelem viru. Už proto, že přístup k nim měl omezený počet pacientů.

Vedle domácích zvířat jsou známým rezervoárem nebezpečných virů také letouni, mezi které patří netopýři a kaloni. Tým vědců, který vedli výzkumníci z Kolumbijské univerzity, se proto zaměřil právě na tato zvířata.

Pachatel je známý?

Logo

Během dvou expedic v roce 2012 a 2013 odebrali více než 1000 vzorků od sedmi druhů netopýrů z oblastí, v nichž byl zaznamenán výskyt blízkovýchodního respiračního syndromu.

Štěstí se na ně usmálo v jednom jediném případě: vzorek trusu netopýra slujového (Taphozous perforatus) obsahoval krátkou sekvenci nukleotidů, která se stoprocentně shodovala s genetickým materiálem viru MERS-CoV.

Netopýr slujový

Netopýr se vyskytoval jen pár kilometrů od místa, ze kterého pocházel vůbec první známý případ syndromu MERS. Naznačuje to, že právě netopýři slujoví mohou být zdrojem viru.

Platí u nich ale to samé, co u velbloudů – přijde s nimi do styku příliš málo lidí. Je proto pravděpodobné, že existuje ještě nějaký mezihostitel, z něhož se MERS-CoV přenáší na člověka. Toho ale musí vědci teprve objevit.

Zdroj: Emerging Infectious Diseases

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio