Ochrana životního prostředí a snížení množství odpadů. V části obcí na Benešovsku budou používat jen vratné kelímky

9. duben 2024 12:00

Dvanáct obcí v okolí Votic na Benešovsku omezilo používání jednorázových kelímků na pití. Na kulturních akcích je nahradí vratnými. Chtějí tak snížit množství odpadu, které končí na skládkách nebo spalovnách. Celkem jich objednaly kolem čtyřiceti tisíc.

Starostové obcí na Voticku začali počítat plastové kelímky, které zůstávají v koších po kulturních akcích. Zjistili, že jsou jich tisíce, proto se rozhodli situaci rázně vyřešit.

Například na Ratměřickou fontánu jezdí každoročně na 1 500 návštěvníků, kteří spotřebují kolem 4 500 jednorázových kelímků. Ratměřice se tedy podle starosty Viktora Lišky (z hnutí STAN) rozhodli pořídit kelímky vratné.

Vratný kelímek (ilustrační foto)

„Spotřeba plastových kelímků na nápoje je opravdu veliká. Úklid, který s hasiči druhý den provádíme, je o pytlích plastu. Řešení zakoupit si z dotace spolu s ostatními obcemi mikroregionu Voticko vratné kelímky, je u nás na stole už několik let. Jsme rádi, že se to teď povede. Poručili jsme si 2 000 kusů půllitrových kelímků a 300 trojkových,“ říká starosta.

Smilkov je ještě menší obcí než Ratměřice. Na akce tady chodí většinou kolem stovky lidí. Jak ale říká nezávislá starostka Hana Dohnalová, každý uspořený kelímek se počítá a vratné kelímky budou také používat. „Objednali jsme si asi 300 kelímků půllitrových, 200 třetinkových a k tomu i gastro myčku.“

A vratné kelímky si pořizují i Votice. Podle nezávislé místostarostky Jaroslavy Pokorné se třeba jenom na Svatováclavských slavnostech každý rok použije na 15 000 kelímků, které doteď končily na skládce.

„Určitě je nejvyšší čas začít s recyklací, je potřeba začít s ubíráním odpadů. Když se vrátím k těm Svatováclavským slavnostem a podobným akcím, tak toho objemu je strašně moc, musíme mít hodně popelnic. Pytlů vyprodukovaného odpadu je hodně, takže když toto eliminujeme, snížíme, prospěje to nejenom té akci, ale samozřejmě také životnímu prostředí a naší skládce,“ vysvětluje místostarostka.

V součtu si obce na Benešovsku objednaly skoro 40 000 vratných kelímků a každá na nich bude mít i svůj znak.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio