Tipy na víkend v Praze: Star Wars den 2024 nebo zahájeni sezóny v Leteckém muzeu Kbely

3. květen 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Star Wars den 2024

Fanoušci Star Wars slavili 4. května 2019 den této kultovní filmové série i v Praze. Na snímku je účastník v kostýmu Darth Vadera.

Čtvrtý květen je celosvětovým „svátkem“ fanoušků Hvězdných válek. Po covidové pauze se jeho oslava vrací i do Prahy. Nenechte si ujít průvod Star Wars postav centrem Prahy, stejně jako zábavný program pro milovníky Star Wars všeho věku v Holešovickém klubu Cross.

V sobotu 4. 5. se uskuteční kostýmový průvod průvod centrem Prahy! Všichni Star Wars odění jsou vřele vítání. Průvod vyrazí v sobotu v 09.30 od sochy sv. Václava. Následně se oslava Hvězdných válek přesune do areálu klubu Cross v Holešovicích. Od půl jedenáctém bude připraven bohatý program.

Letecké muzeum Kbely

zahájení sezóny 4. května

Expozice československého letectva 1945 až 1990

Na sobotu 4. května se připravuje zahájení muzejní sezony v Leteckém muzeu Kbely. Součástí Leteckého muzea Kbely je i expozice umístěná v hangárech Staré Aerovky v Letňanech.

Jedním z nejatraktivnějších nových exponátů by měl být bezesporu letoun Aero L-29 Delfín, jde o první představení tohoto konkrétního stroje před návštěvníky.

Další novinkou je střední víceúčelový vrtulník Mil Mi-8P „Hip“. Do sbírek muzea ho předala 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely.

Motýli: Dobrodružná cesta

  • pátek 19. dubna až neděle 2. června, Praha 7

Čtěte také

Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha opět zaplní tropičtí motýli. Letošní výstava vás vezme na dobrodružnou cestu, během které zjistíte, že i mezi motýly jsou nejen peciválové, ale také velcí cestovatelé, kteří dokážou urazit obrovské vzdálenosti. Čeká vás putování za poznáním světa z motýlí perspektivy. A pokud budete mít štěstí, stanete se svědky kouzelné proměny z kukly v dospělého motýla.

Výstava Planeta Praha

  • do 1. září, Praha 2

Čtěte také

Centrum architektury a městského plánování připravilo spolu s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha stejnojmennou výstavu. Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, včetně virtuální reality. Nahlédněte do světa našich zvířecích spolubydlících, jak vidí metropoli a život v ní? A jak využívají městské prostředí? Odpoví expozice, která trvá až do září.

Výstava KAFKAESQUE 

  • do 22. září, Praha 7

Čtěte také

Pražský rodák Franz Kafka je jedním z klíčových autorů 20. století. Jeho romány, příběhy a korespondence byly přeloženy do desítek jazyků. Letos je to 100 let od jeho úmrtí, což připomíná výstava v Centru současného umění DOX. Více než třicet umělců tak představuje vlastní kafkovské pojetí současného světa. Připraveny jsou také diskuse, filmové projekce nebo koncerty.

Výstava Czech Press Photo

  • do konce srpna, Praha 1

Čtěte také

V Nové budově Národního muzea můžete navštívit výstavu již 29. ročníku prestižní novinářské soutěže Czech Press Photo. Prezentovány jsou oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program.

Rádiová stezka

  • Praha – Satalice

Čtěte také

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou stezku na počest rádiové historie. Vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích a v sousedních Satalicích byla vybudována rádiová stanice. Dnes v budově sídlí právě zmíněné gymnázium a trasa vede kolem něj parkem. Projít si ji může kdokoli, má osm zastávek a vznikla k ní i aplikace.

Další akce:

Dny otevřených dveří v Kramářově vile 2024

Otevřené zahrady Černínského paláce

Den otevřených dveří v Depu Kačerov

autor: | zdroj: Kudy z nudy
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.