Někteří zemědělci na Benešovsku sází letos více brambor a méně obilí. Se sadbou vyjeli do polí dříve než jindy

9. duben 2024 14:30

Zhruba o dva týdny dřív začali letos zemědělci se sázením brambor. Může za to teplé počasí Stroje na Moravě už mají odpracováno, teď je nasazují farmáři třeba na Vysočině nebo ve Středočeském kraji. A někteří sází brambor letos více než v předešlých letech.

Brambory letos sází na úkor dalších rostlin i na farmě v Jeníkově na Benešovsku.

Zemědělec Tomáš Hájek právě jede s nakladačem, aby na další traktor s valníkem naložil brambory, ty pak bude posouvat dál na pole ke strojům. „Řešíme to službou, takže to, co vidíme, jsou separátory. Hlínu víceméně prosejou a odkamení. Následovně jede sazeč s přihnojením a sází se,“ popisuje Hájek aktuální průběh prací na poli.

Příprava na sázení brambor

Proti minulém roku sází podle Hájka brambory asi o 14 dní dříve. „Ranný brambory už pomalu začínají klíčit, tak si myslím, že je optimální čas.“

Podobně jako jinde i zde osází bramborami více hektarů, než tomu bylo dříve, mimo jiné i kvůli výkupním cenám obilí. „Brambory jsme na rozšířili z nějakých třinácti a půl hektaru na devatenáct a půl hektaru. Samozřejmě z důvodu vyšší poptávky a mizerným výkupním cenám obilí,“ vysvětluje Hájek.

Sázení brambor

Více brambor sází letos také na statku nedaleko Votic. „Hodně jsme rozšířili výměru. Přidali jsme z půl hektaru na dva hektary brambor. Přiměl nás k tomu velký zájem i ceny pšenice a dalších klasických zemědělských komodit, který pro nás doteď byly jistotou,“ říká Lucie Patákové, spolumajitelka rodinného statku.

Kvůli nízkým výkupním cenám obilí se na zdejším statku rozhodli i pro další novinky. Které to jsou a co Lucii Patákovou těší? Poslechněte si v reportáži Věry Hájkové.

Sadba brambor
autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio