Nejen svatá Zdislava, ale i zazděné ženy či vojenský lazaret. Večerní prohlídky na Lemberku představí i temnou minulost zámku

Zámek Lemberk trochu jinak než je běžné můžou v sobotu 10. září večer zažít návštěvníci nočních hraných prohlídek, při kterých potkají duchy známých osobností a možná je i zamrazí při vyprávění o dobách, kdy byl Lemberk vojenským lazaretem.

Ten byl v zámku zřízen během Sedmileté války, ve které se v polovině 18. století utkaly tehdejší ústřední evropské mocnosti. Hlavní část lazaretu pro vojáky raněné v bitvě u Hochkirku, vesnice nedaleko Bautzenu, byla v takzvaném bajkovém sále.

„Vojáci tady byli v tom zámku vymrzlí. Leželi tady na kamenných podlahách, které byly nasáklé krví. Byli tady vojáci, kteří měli bodné zranění, nějaké sečné zranění nebo zlomeninu. Mrtvoly se buď tahaly po schodišti, nebo se vyhazovaly rovnou z oken ven,“ přiblížil hrůzy tehdejší polní nemocnice podle jednoho z dobových pramenů průvodce Tomáš Machálek s tím, že sál bývalého lazaretu bude při nočních prohlídkách osvětlen jen lucernami.

V jiných částech barokní památky pak můžou v sobotu 10. září večer návštěvníci potkat například duchy zazděných žen, slavného kronikáře Václava Hájka z Libočan, nebo asi nejznámější historickou osobnost z Lemberka, tehdy ještě gotického hradu, svatou Zdislavu.

Netradiční hrané prohlídky se na Lemberku konají v rámci Dnů evropského dědictví, během kterých se lidé můžou podívat do jindy třeba nepřístupných památek. A to nejen u nás, ale třeba i v sousedním Německu. Například v Liberci můžou zájemci navštívit běžně nepřístupné části radnice, bývalé císařské lázně, nebo navštívit jinak téměř nedostupnou Liebiegovu vilu. K Dnům evropského dědictví se připojují také menší města, třeba v Dubé na Českolipsku v sobotu odpoledne otevřou jinak nepřístupnou historickou sušárnu chmele.

Spustit audio

Související