Nejčastější přestupek na českých silnicích? Ten zůstává dlouhá léta stejný, odpovídá Jan Straka z Policejního prezidia

Od ledna vstoupila v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, změnilo se něco na českých silnicích? A jak vnímají první čtvrtletí tohoto roku dopravní policisté? Nejen o tom mluvil v pořadu K věci Jan Straka z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky.

„Na silnicích vidíme určitě zlepšení, řidiči se trošičku obávají jak výše těch nových pokut, tak i bodového systému, který byl v některých případech zpřísněn,“ hodnotí první čtvrtletí Jan Straka.

Čtěte také

Novela zavedla pouze tři sazby bodů podle závažnosti, a to 6, 4 a 2 body, oproti původním pěti různým sazbám.

„Mezi nejzávažnější přestupky, za které se uděluje šest bodů, patří například jízda pod vlivem alkoholu, předjíždění v místech, kde to je zakázáno, nezastavení na signál, odmítnutí testu na alkohol, případně drogy.“

Možnost odebrání řidičáku za rychlost na místě

Za 12 trestných bodů přijde řidič o řidičský průkaz. Pro ztrátu řidičáku tak postačí spáchání dvou nejvážnějších přestupků za 6 bodů, nebo tří středně závažných přestupků za 4 body.

Počet přestupků řidičů na českých silnicích stále roste, jen za minulý rok jich dopravní policisté evidují více než 500 tisíc.

Čtěte také

„Nejčastějším přestupkem, a to zůstává dlouhá léta stejné, je nepřiměřená rychlost. To znamená překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci nebo mimo obec,“ dodává Jan Straka.

Od ledna můžou policisté v případech výrazného překročení rychlosti odebrat řidičský průkaz na místě. „V případě překročení rychlosti o více než 40 km/h v obci a 50 km/h mimo obec. Policisté přikročili k odebrání řidičského průkazu na místě přibližně ve 400 případech, je to celkem dost.“

Objevily se i nějaké nové přestupky? Pomáhají policistům záběry z palubních kamer, které jim řidiči poskytují? Motorkářům a cyklistům začíná sezóna, jak se na ni připravit a co si ohlídat? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.