Napsal knihu o svém otci, skladateli Karlu Svobodovi. „Kdo ho neměl rád, ať ji nečte,“ nabádá jeho syn Petr

27. listopad 2023

Je autorem výpravné monografie o svém otci, skladateli Karlu Svobodovi s názvem Žít. „Je to hezký pocit vidět tu knihu před sebou. Nějaký čas jsme nad ní strávili,“ popisuje producent a režisér Petr Svoboda. Co všechno najdou čtenáři v knize? Jsou tam i nikdy nezveřejněné fotky? Jaký posun znamenala kniha v jeho životě? Zvažoval Karel Svoboda emigraci? A je každý génius svérázný?

Petr Svoboda

Petr Svoboda o svém otci nejen napsal knihu, ale v roce 2020 natočil i dokument Šťastná léta. „Vystudoval jsem film, takže dokument pro mě byl přirozeností. To se dělalo samo, byl jsem jako ryba ve vodě,“ vzpomíná.

„Kniha byla výzva. Musel jsem nabídku zvažovat. Pak jsem řekl ano a musel jsem ji napsat, což byla úplně jiná disciplína,“ vypráví Petr Svoboda.

„Nejdéle mi trvalo najít formu, jak o tátovi hovořit. A začal jsem o něm mluvit jako o Karlovi. Potřeboval jsem získat odstup. Když jsem se na něj díval jako na tátu, nadržoval jsem mu. Ale nikdy to nebude kniha s odstupem. Je to opěvující kniha a kdo ho neměl rád, ať ji nečte,“ uzavírá v Blízkých setkáních producent a režisér Petr Svoboda.    

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.