Na možné problémy kvůli plánovanému pondělnímu protestu zemědělců se v Praze připravují i hasiči a záchranáři

17. únor 2024 13:00

Pondělní plánovaná blokáda pražské magistrály může zkomplikovat výjezdy hasičům nebo záchranářům. Ti se tak už preventivně připravují na možné problémy. Mimo jiné mají nachystané plány na přesun části výjezdové techniky na jiná stanoviště, aby v případě potřeby neztráceli při zásazích čas.

Hasiči, policisté i záchranáři v Praze se připravují na pondělní protesty části českých zemědělců. Ti plánují zablokovat dopravu především na magistrále a v okolí ministerstva zemědělství. Vliv to ale zřejmě bude mít na provoz nejen v širším centru města. Třeba hasiči jsou kvůli tomu připravení preventivně přesunout techniku z centrály na další místa ve městě, aby protesty neohrozily případné výjezdy.

Hasiči

Centrální stanice, která je v Sokolské ulici na magistrále, bude mít zvláštní režim. Zemědělci hrozí zablokováním dopravy ve městě, zejména na magistrále a u Ministerstva zemědělství, takže hasiči jsou proto připraveni přesunout preventivně techniku ze své centrály na další místa.

Podrobnosti řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „Centrální stanice, která je na magistrále v centru Prahy, bude mít zvláštní režim. Jedno družstvo a žebřík bude na Vinohradech. Další družstvo a žebřík pak na nábřeží u Vltavy, třetí družstvo zůstává na centrální stanici.“

Na všech stanicích pražských budou hasiči sloužit v plném počtu na operačním středisku. Také ve svých zbrojnicích budou v pohotovosti některé dobrovolné jednotky. Jeden z hasičských důstojníků bude na dopravním dispečinku, aby sledoval situaci v dopravě. V případě výjezdu budou operativně vysílat i jednotky z jiných stanic a jiného směru.

Záchranná služba

Pražská zdravotnická záchranná služba plánuje navýšit počet výjezdových posádek. Zároveň počítá i s větším využitím záchranářských vrtulníků. Kvůli avizované blokádě magistrály se přesune i výjezdová základna. 

„Počítáme též s přesunutím jedné z výjezdových základen, tak jako kolegové hasiči. Je to právě zmíněná Sokolská ulice, kde sídlí náš inspektor. Takže toho přesuneme do jiné části hlavního města a celou situaci budeme od brzkých ranních hodin sledovat,“ uvedla mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Trasy příjezdu protestujících do Prahy

Nejen v Praze, ale i v jejím okolí, budou kvůli protestům i stovky policistů. Ti budou dohlížet mimo jiné na to, aby protestující s traktory a další technikou nevyjížděli na dálnice.

Kudy by stroje měly přijet?

Farmáři, kteří v pondělí plánují protesty v Praze, do metropole s technikou přijedou šesti trasami, a to z Českých Budějovic a Tábora, ze Strakonic a Písku, od Slaného, od Lovosic, podél dálnice D11 ve směru od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu.

Od protestů se distancuje Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio