Moje mládí už je historie, říká o seriálu Devadesátky herec a moderátor Vasil Fridrich

9. únor 2022

Můžete ho vidět v TV seriálu Ulice, Devadesátky, moderuje Noční Mikrofórum. „Můj tatínek Noční Mikrofórum poslouchá a vždycky říká: Bylo to pěkné, ale trochu zpomal,“ usmívá se Vasil Fridrich v Blízkých setkáních. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas. Tento díl najdete mimořádně i ve videu na YouTube kanálu Dvojky.

V seriálu Devadesátky hraje Vasil Fridrich postavu majora. Co si on sám pamatuje z devadesátek? „V té době jsem chodil na DAMU, ale ponětí jsem o těch věcech měl,“ přiznává herec v rozhovoru s Adélou Gondíkovou.

„Cestou do školy jsem si kupoval a četl noviny. Trošku mě překvapilo, že moje mládí už je historie. Všichni v seriálu poznáváme nábytek nebo oblečení té doby.“ Ve svém vzpomínání šel ale Vasil Fridrich ještě dál. Až do dob svého dětství.

Ráčkoval jsem jako prezident

Vasil Fridrich

Prozradil na sebe, že až do konce základní školy ráčkoval. „Problém byl, že jsem se hlásil na konzervatoř. Profesor říkal mé mámě, jestli si všimla, že kluk trošku ráčkuje. Maminka s humorem sobě vlastním říkala, že ráčkuje prezident i ministr, tak by to snad nemuselo vadit. Řekli mi, že to musím odstranit. A to byla silná motivace.“

Vasil Fridrich na Dvojce moderuje pořad Noční Mikrofórum. Jak si vybírá hosty k rozhovorům? „Vybírám si je sám. Nejvíc mě zajímají architekti, fotografové a výtvarníci. Ale do prvního Nočního Mikrofóra jsem si jako hosta pozval Arnošta Goldflama. Po vysílání mi říkal, že viděl, jak jsem byl nervózní.“

Jaké to je, když host do vysílání nepřijde? Kterou audioknihu právě načítá? Ve kterém představení se se svou partnerkou hádá za peníze?

Související