Milimetrová práce, od které není radno vstávat, aby něco neuletělo

Vzpomínáte na staré velikonoční pohlednice, na kterých jste obdivovali krásné kraslice? A také vajíčka oblepená slámovými kousky, tak, jako to dělají na Hané?  Přesně tyto pohlednice byly námětem pro paní Věru ze Stříbra.

Je potřeba si vše dopředu připravit, protože jde o titěrnou práci, od které není radno vstávat, aby se vám pohybem třeba nerozlétly kousky lehké suché slámy. Paní Věra doporučuje nejdříve připravit vyfouknutá vajíčka, která se vyčistí, naplní vodou, obarví v cibulové slupce, je jedno, zda v bílé či červené cibuli. Pak se voda opět vypustí, vajíčko se pořádně nechá vyschnout.

Pak si připravíte vylisovanou slámu zbavenou takzvaných kolínek. K tomu ještě nůžky, jehlu a bezbarvý lak na nehty. Drobné vystříhané kousky ječné nebo žitné slámy pak postupně bereme na hrot jehly, na vajíčko štětečkem ťukneme kapičku laku a jehlou opatrně přilepíme kousek slámy. Fantazii se meze nekladou, každé vajíčko může mít jiný vzor.

Práce na hodiny

Takový normální standard na ozdobení jednoho vajíčka je asi 2,5 - 3 hodiny a naklademe na něj přibližně 140 miniaturních dílků slámy. Protože nám kousky chvíli schnou, je dobré mít více rozdělaných vajíček a pokračovat vždy na tom, které už je pevně zaschlé, aby nám při otáčení vajíčka nějaký čerstvě přilepený kousek nespadl.

Spustit audio