Meteor o předstírané smrti, rybě na suchu a šavlozubém tygrovi

22. červenec 2023

Poslechněte si:

  • 01:11 Proč některá zvířata předstírají smrt?
  • 07:00 Původce legionářské nemoci
  • 12:54 Co s námi bude, až Slunci dojde palivo?
  • 17:19 Může být ryba na suchu?
  • 23:59 Byl šavlozubý tygr opravdu tygrem?
    Podivuhodný osud lékaře Paracelsa (do 29. 7. 2023)

Hovoří biolog Jaroslav Petr, astrobiolog Tomáš Petrásek nebo  paleontolog Štěpán Rak. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Zážitky zoologa Karla Pecla čte Miloň Čepelka.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Proč některá zvířata předstírají smrt?

Jaká byste řekli, že je nejlepší strategie, když se menší a slabší zvíře dostane na dohled nějaké šelmy? Samozřejmě se ihned schovat nebo zdrhnout. A když není kam se schovat, nebo víte, že nestihnete utéct? Poslední možností je hrát si na mrtvého v naději, že mě šelma přehlédne. Která zvířata volí právě tuto taktiku? A která ji dotáhla do naprosté dokonalosti? To nám pověděl biolog prof. Jaroslav Petr.

Původce legionářské nemoci

Většinu bakterií nemůžeme vidět pouhým okem a musíme se podívat do mikroskopu

Jednou se pořádalo celostátní setkání válečných veteránů Americké legie. Hned druhý večer po zahájení sjezdu, bylo to 22. července 1976, dva z těchto prominentů onemocněli – měli horečku, svalové bolesti, příznaky zápalu plic. Jenže do konce srpna onemocnělo nemocí, kterou novináři pohotově pokřtili „legionářská“, nejméně 182 lidí, z nich 28 zemřelo. Někteří z postižených sice nebyli legionáři, avšak v inkriminovaných dnech pobývali v hotelu Stratford. Co způsobilo onu záhadnou chorobu? Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Co s námi bude, až Slunci dojde palivo?

Plachetnice, západ slunce, bouřka

Slunce je staré přes 4,5 miliardy roků. Je neskutečně stabilním zdrojem energie pro naši planetu. I když víme, že občas zakolísá, můžeme se spolehnout, že život na Zemi díky této hvězdě bude moci nadále existovat. Jenže jak dlouho? Slunce v jádru spaluje vodík na helium. Co až všechno jaderné palivo dojde? O tom hovořil astrobiolog dr. Tomáš Petrásek.

Může být ryba na suchu?

Stalo se to v době mých studií. V rámci výměny studentů mezi univerzitami jsem se dostal do německého Kielu a odtud i na výlet do Kodaně. Nemohl jsem si nechat ujít návštěvu Dánského královského akvária. A právě tam mne čekal šok spojený s divnou rybou. Při prohlídce řady akvárií jsem se náhle ocitnul před velkou nádrží, ve které jen jednu čtvrtinu objemu tvořila voda. A na souši… seděly ryby! Zážitky zoologa Karla Pecla čte Miloň Čepelka.

Byl šavlozubý tygr opravdu tygrem?

tygr bengálský

Šavlozubý tygr budí veliký respekt. Obrovská šelma před kterou nebylo úniku. Tak si ho představujeme, když vidíme jeskynní malby našich předků. Paleontolog Štěpán Rak nás ale přesvědčil, že svou představu musíme výrazně opravit. Nešlo vůbec o tygra! Jméno je zcela zavádějící. A také zřejmě nešlo o žádnou krvelačnou šelmu. Jak to s ním bylo doopravdy?  

Podivuhodný osud lékaře Paracelsa

Jmenoval se Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, nicméně do historie vstoupil pod jménem Paracelsus. V oboru lékařství jde o pojem. Reformoval medicínu, aby byla, dalo by se říct, víc vědecká. Počátkem 16. století šlo o velký pokrok. Zároveň šlo o velmi složitou osobnost, se kterou téměř nikdo nevydržel. Otevřeně zpochybňoval autority své doby, což mělo špatný vliv na jeho kariéru. Tato osobnost zaujala Josefa Kleibla, zakladatele a dlouholetého redaktora Meteoru, natolik, že v roce 1989 nechal natočit šestidílnou dramatizaci o životě Paracelsa. Lékař leží na smrtelné posteli, vzpomíná na svůj život a hlavou mu hlodá svědomí…

Scénář napsala Helena Benešová, mistrem zvuku byl Miloslav Turek, režie se ujal Ladislav Ladislav Rybišar. Účinkují: Eduard Cupák, Josef Červinka, Radovan Lukavský a Svatopluk Skládal.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související