Mediace míří do škol. Děti se budou učit smírnou cestou urovnávat spory

14. březen 2024

Před deseti lety byl přijat zákon o mediaci a vznikla nová profese zapsaného mediátora, což je například advokát, který se snaží spory urovnávat smírnou cestou, tedy bez soudu.

Advokátka a zapsaná mediátorka Eva Vaňková je ředitelkou Evropského institutu pro smír, mediaci a rozhodčí řízení, který se snaží propagovat všechny formy mimosoudního řešení sporů.

Daří se to? „Vždycky říkám, každému jeho nebe. Dělám maximum pro to, aby se lidé dohodli a našli řešení. Ale když někdo nechce, tak to nezvládneme ani párem volů,“ konstatuje mediátorka.

Školní mediace je zatím v plenkách

Postupně se mediátoři objevují v různých oblastech, například rodinných, investičních nebo i školních. Školní mediace je podle Evy Vaňkové zásadní. Podle ní je sice školní mediace ještě v plenkách, ale postupně se daří dostávat ji do povědomí široké veřejnosti.  

„Postupně se daří školit učitele, výchovné poradce, ale i samotné děti v principech a technikách mediace, aby pomohla řešit konflikty, které souvisí se školou,“ říká Vaňková. A je nejvyšší čas. Vztahy ve školách jsou v krizi. Ať už se jedná o vztahy mezi dětmi, učiteli a dětmi nebo učiteli a rodiči.

Mediátorka Eva Vaňková

Umění vyslechnout druhého

„Naučit se urovnat spor, domluvit se, to se zatím na školách neučí. Ale v dnešním moderním světě přece řešíme spory vyjednáváním. Pokud se to naučíme už jako děti, zlepší nám to život. Je to důležitá sociální dovednost. S respektem vyjádřit svůj názor, to, co chci a co potřebuju, ale zároveň se musím naučit, že i druhá strana má své potřeby a je důležité umět naslouchat. Moje práva končí přesně tam, kde začínají práva někoho jiného. Máme práva, ale i povinnosti. A na to se trochu zapomíná. I ve školách,“ míní mediátorka.

Pokud vás téma zaujalo, můžete se zúčastnit velké akce, která se věnuje školní mediaci. Nese název Josefské sympozium jako prostor pro otevřený dialog. Více se dozvíte na Zámku Křtiny u Brna ve dnech 21. až 24. 3. Je to akce pro veřejnost, která chce podpořit změny ve školství k lepšímu.

Jak řeší mediátorka Eva Vaňková rodinné spory? Co to znamená překládat z ženštiny do mužštiny a obráceně? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související