Máte chuť na jahody? Nejlepší jsou ty, které si sami nasbíráte!

15. červen 2015

Na pár voňavých a sladkých jahod z babiččiny zahrádky se celá rodina těší celý rok. Je jich jen hrst, takže spíš na chuť. Člověk si připomene jak chutná jahoda, protože ty velké a na pohled krásné jahody z marketu se správnou chutí a vůní rozhodně nevyznačují.

Letos jsme se s dcerou rozhodly nečekat na babiččinu úrodu a vyrazili jsme na pole.

„Máte košík nebo mísu?,“ ptá se pan Pavel, který má na starost obsluhu plantáže v Hudcově na Teplicku. „Nemáme,“ přiznáváme vlastní neznalost a nepřipravenost. Nevadí to. Prodají nám za desetikorunu krabičku a ještě poradí kam jít sbírat.

„Všichni by se měli držet vlevo. Tam byly jahody pod fólií, takže jsou zralejší. A když dojdete až dolů, tam jsou ještě neočesané,“ radí pan Pavel.

Cestou potkáváme výpravy s plnými košíky. „Bude bublanina, studený dort a knedlíky a zbytek zamrazíme,“ prozrazuje paní Markéta. Její manžel držící koš plný červených plodů říká, že jednou za rok to stačí. „Pak už máme jahod plný kecky, jaks e říká,“ konstatuje s úsměvem.

Jahody - obsluha

Po čtvrt hodině sběru na dolním konci plantáže máme obě koupené krabičky plné. „Je fajn, že se dá zobat rovnou do pusy,“ libuje si má mlsná dcera.

Když s pěti kilogramy jahod dorazíme domů, nadšení nás pomalu opouští. Knedlíky neumím, studený dort uděláme třikrát a pořád nám spousta jahod zbývá. Rozmixované s cukrem a smetanou putují na mrazák. V zimě si nad tou sladkou dobrotou ještě rády zavzpomínáme na odpoledne strávené na hudcovské plantáži.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio