Makové řezy s hruškami
Je to takový vylepšený makovec, i tvrdé hrušky v něm chutnají báječně.
Ingredience
- 2 vejce
- 260 g polohrubé mouky
- 130 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce oleje
- 6-7 lžic mletého máku (pokud použijeme už mletý mák smíchaný s cukrem, ubereme z dávky cukru do těsta)
- půl kypřicího prášku
- 100 ml bílého jogurtu a 100 ml mléka
- asi 3 hrušky a k nim celá skořice, 4-5 hřebíčků a lžička citronové šťávy
- případně tuk a mouka do formy nebo pečicí papír
Postup:
- Hrušky oloupeme, vykrojíme jadřince a rozkrájíme na menší kousky.
- Připravené hrušky povaříme ve vodě se skořicí, hřebíčky a troškou citronové šťávy. Pokud máme hrušky měkké, použijeme je bez tohoto kroku.
- Prosejeme mouku a kypřicí prášek, přidáme oba cukry, mléko, jogurt, vejce a olej a vymícháme metlou do hladkého těsta.
- Těsto nalijeme do pekáčku nebo formy – buď předem vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem.
- Povrch poklademe připravenými hruškami a dáme do středně vyhřáté trouby péci.
Související
-
Kakaové řezy s tvarohem a marmeládou
Marmeládu volte pikantní, hezky odrazí sladkost těsta i tvarohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.