Makové řezy s hruškami

Je to takový vylepšený makovec, i tvrdé hrušky v něm chutnají báječně.

Ingredience
  • 2 vejce
  • 260 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce oleje
  • 6-7 lžic mletého máku (pokud použijeme už mletý mák smíchaný s cukrem, ubereme z dávky cukru do těsta)
  • půl kypřicího prášku
  • 100 ml bílého jogurtu a 100 ml mléka
  • asi 3 hrušky a k nim celá skořice, 4-5 hřebíčků a lžička citronové šťávy
  • případně tuk a mouka do formy nebo pečicí papír

Postup:

  1. Hrušky oloupeme, vykrojíme jadřince a rozkrájíme na menší kousky.
  2. Připravené hrušky povaříme ve vodě se skořicí, hřebíčky a troškou citronové šťávy. Pokud máme hrušky měkké, použijeme je bez tohoto kroku.
  3. Prosejeme mouku a kypřicí prášek, přidáme oba cukry, mléko, jogurt, vejce a olej a vymícháme metlou do hladkého těsta.
  4. Těsto nalijeme do pekáčku nebo formy – buď předem vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem.
  5. Povrch poklademe připravenými hruškami a dáme do středně vyhřáté trouby péci.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.