Lydie Romanská: Kletba podle Justiny. Skutečný příběh rodiny, kde muži přicházejí příliš často o život

Románová sága z ostravského Svinova vypráví skutečný příběh několika generací řeznického rodu, jehož muži příliš často a příliš nesmyslně přicházejí o život. Dramatická historie jedné rodiny se odehrává na pozadí neméně dramatických velkých dějin.

Účinkuje: Petra Kocmanová
Připravila: Lydie Romanská
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 30. 10. 2022

Dnes je Svinov jednou z ostravských čtvrtí, ale až do roku 1957 byl samostatným městem. A právě tam se odehrává děj románu Kletba podle Justiny. Autorka sleduje své hrdiny, jak v bouřlivých dobách dvacátého století prožívají své dětství a mládí a jak dospívají. Vypráví o jejich rodičích a později o jejich dětech, které zavede až na počátek nového století.

Dramatické malé soukromé dějiny se odehrávají na pozadí těch velkých, neméně dramatických. Vždyť se přes ně převalí válečná vřava i komunismus, dění ve městě se tak proplétá s často tragickými osudy členů rodu. A především mužům se opakovaně zjevuje tajemná dívka v bílém – jako memento prokletí a také jako předzvěst blížící se smrti...

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.
Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Eva Lenartová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související