Když děvčeti o Štědrém dni rozkvete na Barboru uříznutá třešňová větvička, tak se prý do roka vdá

4. prosinec 2021 08:40

Jedna zajímavá vánoční tradice se mnohde drží dodnes. Jak ale právě Barbora ke třešním přišla, a také jak i starý planý strom se vyplatí zachránit - o tom si povídala redaktorka Eliška Pilařová ve vrchlabské klášterní zahradě.

Čtěte také

Sníh padá a krásně chrupe. Přišla jsem si pro barborky. „Když barborky, tak jedině třešeň. Protože ta potřebuje zhruba 20 dní, aby v teple pěkně vykvetla. A když si to odpočítáme od 24. prosince, tak to vychází na Barboru.“

A ještě se má dávat pozor, aby se skutečně uřízla větvička, která pokvete. „Samozřejmě. Skupinka pupenů, to jsou květy. Aby třešně vykvetly, tak potřebují alespoň pár dní chladu. Poslední podzimy nebyla skoro žádná zima, ale letos mají vdavekchtivé děvy naději, že jim to vykvete.

Lída Harčariková a Jakub Fišera, odborní pracovníci Správy Krkonošského národního parku.

Jakube, nařezat větvičky barborky bychom si mohli dokonce i na Strážném. „Ano, my jsme na podzim podpořili ošetření památné třešně na jižním úbočí kopce Vápenice.

Čtěte také

Je to ptáčnice, planá třešeň, ale krásná. „Je to velikánský strom přes 100 let starý. Třešeň v posledních letech silně prosychala, proto aby se nerozlomila, tak jsme jí větve odlehčili. Ale na tomto kopci jsme vysázeli i čtveřici nových, mladých třešní starých odrůd.

Základ nové aleje. A na Vápenici si můžeme udělat i krásný zimní výlet, kvůli rozhledům. „Ano, na nižší polohy Krkonoš, kolem Vrchlabí, i do dálky, směrem na Dvůr Králové nad Labem.

Ale teď už by to chtělo do tepla a nejlépe do kuchyně. Lído, co vaše třešňová kuchařka? „Můžeme si udělat z třešní spoustu úžasných věcí. Prababička si vždy sušila plody Královny Hortenzie, to úžasně dobrá sladkovišeň, a to bylo lepší než rozinky. Mám obavu, že to nikdy ani do vánoček nevydrželo.

Spustit audio

Související