Kakaový perník s citronátem
Nezapomeňte na med, dodává nejen sladkost, ale i chuť.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 1 kypřicí prášek do perníku (obsahuje směs koření)
- 250 g cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl oleje
- ½ litru mléka
- 1-2 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrst citronátu – kandované citronové kůry
- špetka soli
- Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Lehce vešleháme olej a mléko a med. Pokud máme med tuhý, rozpustíme ho v části mléka.
- Smícháme mouky, vmícháme do nich kypřicí prášky a kakao a moučnou směs postupně vmícháváme do tekuté směsi. Nakonec přimícháme citronát a těsto vlijeme do pekáče vyloženého pečicím papírem.
- Pečeme asi 40-45 minut ve středně předehřáté troubě.
Související
-
Perníkové kuličky
Den před svátkem jste zjistili, že cukroví v krabicích podezřele ubylo? Doplňte nějaké nepečené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.