Jindřich Fairaizl: Podivná zatáčka po sezóně. Komedie z jedné porevoluční dovolené v Itálii

10. březen 2024

Václav Postránecký a Jorga Kotrbová v hlavních rolích původní rozhlasové komedie, která posluchače zavede do legendárních devadesátých let minulého století. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Chvojka (Václav Postránecký), Anna (Jorga Kotrbová), Fanouš (Petr Lněnička), Stáníček (Martina Drofová), šéf (Oldřich Panovský) a pingl (Pavel Šváb). Dále účinkují Bohumil Bezouška, Stanislav Lehmann, Natálie Markovičová, Hana Vodňanská, Simona Stašová, Marie Fridrichová, Giampaolo Hák, Artur Šviha, Emilia Christova, Radka Voborníková a Daniela Martínková.
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Jindřich Fairaizl
Natočeno: 1992

Krátce po sametové revoluci se česká rodina vydá na dovolenou do Itálie. Ta cesta nese všechny znaky tehdejší turistky v podání českých občanů. Minimální zkušenosti, minimální finanční zabezpečení, minimální jazyková vybavenost a maximální očekávání. Není proto divu, že dovolená, poté co se rodinka za trochu zvláštních okolností ubytuje v odlehlém hotýlku, nabere překvapivý směr.

V šedesátých letech 20. století byl Jindřich Fairaizl především významným televizním dokumentaristou. Psal ale i scénáře k hraným televizním filmům. Pro své postoje se opakovaně potýkal se zákazy – například jeho podíl na seriálu Sanitka nesměl být v titulcích uveden.

Pro rozhlas napsal hry Slavný den konání dobrých skutků (1987, r. Jan Lorman), Jak to slunce povylejzá (1987), Balada o čekání v podzimní trávě (1988, r. Jiří Horčička), Sedm rozpačitých cest ševce Vohralíka za opravdovostí (1990, ve vlastní režii) a Podivná zatáčka po sezoně (1992, ve vlastní režii).

Po roce 1989 se opět věnoval televizní tvorbě jako scenárista a režisér. Velmi krátce byl ústředním ředitelem Československé televize. Pro jeho dramatickou tvorbu je typické užití komediální až groteskní nadsázky.

Spustit audio

Související