Je čas přezout auto. Podle ujetých kilometrů volte typ pneumatik

13. duben 2024

Nezapomněli jste auto přezout na letní pneumatiky? Nebo jezdíte na celoročních a myslíte si, že tahle otázka se vás netýká? Víme, co se vyplatí.

„Zimní pneumatiku můžete dojet i v letním období. Zejména, když se pohybujete v městském nebo příměstském provozu. Jezdíme-li ale ve služebním voze, zejména na dálnicích, tam mohou zimní pneumatiky přinést určité riziko,“ říká Jan Drnec z plzeňského pneuservisu.

Zimní pneumatiky

V létě se prodlužuje vzdálenost, na kterou bezpečně zabrzdíme. Například v červnu už mohou být teploty kolem 30 °C, to znamená, že vozovka bude mít minimálně 40 °C, pneumatika bude ohřátá na 55 °C.

Pneumatika tak bude mimo svůj tepelný režim, na který byla zkonstruována, a tudíž se jí zhorší jízdní vlastnosti. Prodlouží se brzdná dráha a stabilita auta. Rychleji bude ubývat i vzorek, ale to nás trápit nemusí, když ji chceme jenom „dojet“.

Celoroční pneumatiky

Ušetříte za podzimní výměnu pneumatik. Udělá dobrou službu až do doby, kdy se například jednou za rok dostanete do situace, kdy napadne hodně sněhu a vy se dostanete so rozježděného sněhu nebo náledí. Pak je rozdíl mezi celoroční a zimní pneumatikou v brzdné dráze, celkovém chování a jistotě při jízdě zcela propastný.

Letní a zimní pneumatiky

Letní pneumatiky

Letní pneumatiky jsou konstruované na vysoké teploty. Proto mají pro toto období optimální vlastnosti. Ceny se odvíjejí podle toho, kolik kilometrů ročně najedete. S tím by vám měli poradit v pneuservisu.

Je rozdíl, když autem přes léto najedete kolem 5000 km. To jde vybrat kvalitní laciná letní pneumatika od evropských výrobců, která vyjde cenově stejně jako dovoz z Číny, kde ta jistota není. U pracovních aut, která najedou ročně i 60 000 km, se vyplatí koupit prémiové značky. Zejména u těch, která často jezdí po dálnicích.

Až přezujete, pneumatiky skladujte pokud možno v suché místnosti do které nesvítí sluníčko. Pneumatiky na discích se skladují položené v komíncích na ležato. Samotné pneumatiky bez disků na stojato.

Vyplatí se mít dvě sady pneumatik na discích, nebo je jenom přezouvat? Poslechněte si v reportáži našeho Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio