Jana Vroubková zažila jako radioamatérka nebývalá setkání, spojila se například s mnichem, králem nebo polární stanicí

Radioamatérka Jana Vroubková z Machové na Zlínsku se díky svému půl století trvajícímu koníčku spojila téměř s celým světem. Je totiž nadšenou radioamatérkou, a to už od roku 1963.

K tomuto koníčku se Jana Vroubková dostala díky umístěnce po střední škole. I její muž byl radioamatérem. „Můj muž mi slíbil už za svobodna, že mi postaví vysílačku,“ prozrazuje s úsměvem Jana Vroubková. A také prý pár let po svatbě svůj slib splnil. Díky této vysílačce se pak Jana Vroubková spojovala s lidmi z různých částí světa. Asi nejvzdálenějším místem byla podle ní sovětská stanice na jižním pólu, mezi rarity pak určitě patří rozhovor s řeckým mnichem nebo jordánským králem.

Její dům poznáte podle toho, že má na střeše spoustu antén a některé z nich se otáčí. Někdy ji prý kvůli tomu kolemjdoucí upozorňují, že má anténu utrženou.

O tom, jak se dá vysílat do celého světa a co je k tomu potřeba, si s Janou Vroubkovou povídala redaktorka Petra Kopásková.  V druhé části rozhovoru uslyšíte i ukázku spojení dvou radioamatérů.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související