Jablečník podporuje trávení a čistí játra. Dá se z něj připravit i víno na nervy

10. květen 2022

Jablečník obecný je doma ve Středomoří, ale už dávno zdomácněl i u nás. Tato trvalka dorůstá asi do půl metru. Vzhledem trochu připomíná hluchavku. Vlastně i patří do čeledi hluchavkovitých.

Jablečníkové lístky a bílé květy voní po jablkách. Užívanou částí je kvetoucí nať. Má nahořklou, ostřejší chuť. S chutí jablek tedy nemá společného nic. Obsahuje třísloviny, silice, pryskyřici, saponiny, sliz a další.

Příznivě ovlivňuje dýchací cesty, srdce, cévy a krevní oběh, také trávicí trakt. Dobře působí na tvorbu žluči a podporuje činnost jater.

Jablečníkový čaj podporuje trávení. Dá se dobře kombinovat s dalšími bylinkami, jako je  světlík, pelyněk a zeměžluč. I zevně se dá použít na různé špatně se hojící rány, ekzémy a lupénku.

Jablečníkové víno posiluje celkově organismus – hlavně nervovou soustavu. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Čtyřicet gramů sušeného jablečníku přidáte do láhve dobrého bílého vína a necháte dva týdny vylouhovat. Pak je nutné vše přefiltrovat.

Jablečník roste na slunných místech u cest, na rumištích, suchých pastvinách, ale dá se pěstovat klidně i v truhlíku.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Herbář léčivých rostlin. Autoři: Jiří Janča , Josef Zentrich; bylinnalekarna.cz; bylinkyprovsechny.cz
Spustit audio

Související