Hrdina, který zmizel aneb Legenda o Ztraceném praporu. Kam zmizel národní hrdina Ameriky?

Děti z ulice, kluci z periferie New Yorku i bývalí členové pouličních gangů. Potomci přistěhovalců z Polska, Itálie, Irska. Chudí Židé z Brooklynu. Jednoho dne nasedli na zámořské parníky a vydali se k břehům Evropy, zachvácené ohněm první světové války. Gangsteři z New Yorku, jak se jim také říkalo, dokázali něco neuvěřitelného. Stali se disciplinovanými a odhodlanými vojáky, kteří neznali strach. Byli to právě oni, kdo stál u zrodu nesmrtelné legendy o Ztraceném praporu.

Autor: Stanislav Motl
Účinkují: Libor Vacek, Tomáš Hejna
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Premiéra: 29. 4. 2024
Spustit audio

Související

  • Před 100 lety vstoupily USA do první světové války. Ztratily 115 tisíc mužů, konflikt ale zemi posílil

    OBRAZEM. Do první světové války se před 100 lety, 6. dubna 1917, zapojily také Spojené státy americké. Bezprostředním důvodem bylo potopení pěti amerických obchodních lodí německými ponorkami v březnu téhož roku. Veřejné mínění k podpoře vstupu do války změnilo již potopení britské lodi Lusitania v květnu 1915, na níž zahynulo přes 1200 lidí z toho 128 Američanů. USA v první světové válce přišly o 116 516 mužů. Většina jich je pohřbena ve Francii.

  • 1210. schůzka: Přelom 1917

    Na výpravách do našich dějin jsme se ocitli v přelomovém roce 1917. Na jeho začátku vyhlásilo Německo totální ponorkovou válku. Byl to z jeho strany hazardérský kro...

  • 1184. schůzka: Válka jako průmyslová devastace

    I ten sebedelší mír je křehký. Je to snadno rozbitelné zrcátko. Jakmile se roztříští, nejde už spravit. V létě 1914 stačil chybný odhad, mylný předpoklad, že „Rusov...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.