Hradec si chce udržet kvalitní učitele. Bude jim nabízet byty a motivační či stabilizační příspěvky

15. červen 2023 08:45

Magistrát v Hradci Králové chce přidat další peníze do podpory školství a udržet ve městě kvalitní učitele. Ti si mohou zažádat o městské byty se zvýhodněným nájemným nebo mají šanci získat takzvaný stabilizační příspěvek za to, že se škole upíší na delší dobu. Tato stotisícová motivace se už osvědčila i v právě končícím školním roce. 

„Mám osobní zkušenost, kdy jsem zažádal o stabilizační příspěvek pro začínajícího kolegu. Ten se zavázal, že u nás bude pracovat, a jeho motivace a aktivita do činnosti se rapidně zlepšila. Rozdíl v přístupu pedagoga, pokud je vázán tímto stabilizačním příspěvkem, je znatelný,“ popisuje ředitel školy v hradeckých Svobodných Dvorech Pavel Balda, jeden z těch, který pro učitele na své škole stotisícový příspěvek získal.

Čtěte také

V uplynulém školním roce město tento příspěvek vyplatilo několika učitelům, říká primátorka Pavlína Springerová z HDK. „V loňském roce na to byl alokován 1 milion korun, vyčerpalo se zhruba 700 tisíc korun. To znamená, že bylo podpořeno 7 učitelů v oné částce 100 tisíc korun pro jednoho.

A zkušenosti z tohoto roku městu velí v nastavené motivaci pokračovat.

Důležité je především udržet kvalitní učitele, u kterých by mohl hrozit třeba odchod do jiného oboru nebo regionu, říká vedoucí odboru školství hradeckého magistrátu Zbyněk Bárta. „My bychom chtěli, aby ředitel školy měl motivační nástroje, nejen plat, ale i další složky. Chceme to vylepšit, aby kvalita vzdělávání stále rostla.

Čtěte také

Vedle už fungujícího stabilizačního a motivačního příspěvku nabízí město i novinku - učitelé si mohou požádat o některý z nově opravených městských bytů v Kuklenách.

Ale tyto nabídky nejsou úplně pro každého, vysvětluje primátorka Pavlína Springerová. „Mají se týkat začínajících učitelů, ideálně se budou týkat samozřejmě problematických aprobací. Nebo aprobací, které daná škola v tu chvíli poptává. Podmínkou získání takového bytu se zvýhodněným nájemným je to, že daný pedagog či učitelka budou muset po stanovenou dobu pracovat ve škole, která je zřizovaná městem Hradec Králové.

Najít nájemníky do bytů na Pražské třídě chce město během prázdnin, začít bydlet by mohli v září.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související