Gulliverovy cesty nebo Alenka v říši divů – tyto příběhy přiblížil českým čtenářům rodák z Pačlavic na Kroměřížsku Aloys Skoumal

Životní příběh Aloyse Skoumala včetně vzpomínek jeho syna Petra Skoumala nabízí v reportáži redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková.

Aloys Skoumal byl přední český překladatel a literární kritik. Narodil se 19. června 1904 v Pačlavicích na Kroměřížsku. Vystudoval Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, následně filozofii a anglistiku na Karlově Univerzitě v Praze a také Vyšší knihovnickou školu.

Pracoval v nakladatelství Melantrich, v pražské Univerzitní knihovně, v olomoucké Studijní knihovně, ve Vojenském ústavu vědeckém, jako lektor a redaktor nakladatelství Vyšehrad. Po válce byl mimo jiné československým kulturním atašé v Londýně nebo pracovníkem ministerstva informací a osvěty.

Hodně cestoval, publikoval literární a divadelní kritiky, recenze, glosy, předmluvy a doslovy. Známý je především díky svým překladům z angličtiny a němčiny. Díky němu se mohli čtenáři seznámit s příběhy Alenky v říši divů nebo prožít Gulliverovy cesty.

Alois Skoumal se oženil s rovněž překladatelkou Hanou Duxovou a měl s ní čtyři děti. Syn Jan a dcera Ludmila se stali také překladateli, synové Alois a Petr se věnovali hudbě – Alois folklóru a Petr byl známým skladatelem, textařem a písničkářem, který od konce šedesátých let vystupoval s písničkářem Janem Vodňanským.

Aloys Skoumal zemřel 4. července 1988 v Praze a je pohřben na břevnovském hřbitově.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.