Gertruda a Jura slaví narozeniny – místo dortu dostali rybí filety

Na netradiční oslavu narozenin mohli v sobotu 20. dubna 2024 přijít návštěvníci do Modré na Uherskohradišťsku. 

Čtěte také

V areálu botanické a sladkovodní expozice s podvodním tunelem Živá voda Modrá proběhla v sobotu 20. dubna od 9 do 17 hodin oslava 30. narozenin místních obyvatel - vyz velkých Gertrudy a Jury. Kromě možnosti spatřit oslavence ve vystoupení s potápěčem byla připravena zábava pro celou rodinu, drobné úkoly pro děti a barvení kamínků.

Vyzy jsou u návštěvníků velmi oblíbené. Především Gertruda, která e svými dvěma a půl metry a více než 150ti kilogramy váhy patří mezi největší vyzy v Evropě.

K narozeninám dostali obě ryby místo dortu oblíbené rybí filety.

Živá voda Modrá, sladkovodní expozice, vyza velká Jura

Vyza velká

Žije převážně v povodí Kaspického a Černého moře, dále Azovského moře a příležitostně též v moři Jaderském. Před technickými regulacemi na řekách běžně migrovala do Dunaje a následně i do Moravy. Vyza je všežravec upřednostňující živočišnou potravu. V mládí se živí drobnými bezobratlými – larvami hmyzu, korýši, mlži a v dospělosti především rybami. Vyza je dlouhověkou rybou dožívající se i přes 100 let. Může přitom dosáhnout délky okolo 8 metrů a hmotnosti 1000 kg, nejtěžší jedinec měl 1571 kg. Loví se převážně pro jikry známé jako černý kaviár. Kvůli vysokým cenám kaviáru a nadměrnému rybolovu jde již o ohrožený druh.

Zdroj: zivavodamodra.cz

Spustit audio

Související