Folprecht: Nové pravidlo z MLS proti zdržování hry se mi líbí. Jednou by mohlo fungovat i v Evropě

Jak zatím bojují v zámořské MLS proti zdržování hry? Může se nové pravidlo uchytit i v evropských soutěžích? Co má znamenat cizinecká legie u třetiligového Znojma? Přijde Folprechtovi prostřední skupina nadstavbové fáze ligy přínosná? Uspěl znovu ve fotbalovém kvízu Jan Suchan proti Zdeňkovi Folprechtovi? Dejte si První dotek.

Jak fotbalista vnímá to, že po vypršení 90 minut, neví zbývající čas do konce utkání? Na velkoplošné obrazovce se totiž po odehraných 90 minutách čas zastaví...

Je to nepříjemné. Když jsem hráli na Pafosu na velkém stadionu s atletickou dráhou, tak tam ani nebyla tabule s časem. Od začátku jsem na to nadával, tu tabuli máme i my v Tuchlovicích. (smích) Díval jsem se a na Pafosu jí nemají ani nyní. Často jsem se rozhodčího ptal, kolik času zbývá.

Může ti v české lize rozhodčí odpovědět, kolik ještě zbývá času?

Jasně. Hrál jsem středního záložníka, takže já s nimi dost často debatoval. Křídlo nebo levý obránce se k tomu třeba tolik nedostane.

Čtěte také

Zaznamenává si rozhodčí během zápasu momenty, kvůli kterým pak nastavuje čas?

Určitě neřeší každé válení, kdy hráč třicet vteřin leží na trávníku. Samozřejmě ale bere komplexně celý poločas a chvíle, kdy se byl podívat na VAR, běželi tam maséři atd.. Bude to hodně o odhadu a s VARem to bude asi taxativně, že nastaví kvůli němu třeba dvě minuty.

Posluchač Tomáš: Je někde v pravidlech zaneseno to, že rozhodčí musí komunikovat s kapitánem, případně funkcionářem atd.?

Nikde to není psané. V současnosti ale vidím rozhodčí, kteří hodně komunikují a nastavují správný trend.

Nové pravidlo v MLS

S jakou novinkou přišli v zámoří, kde se snaží zamezit tomu, aby týmy nezdržovaly hru?

Měl jsem možnost mluvit s Pavlem Buchou, který hraje Major League Soccer. Říkal, že už od letošní sezony funguje pravidlo, že faulovaný hráč může na zemi ležet maximálně patnáct vteřin. Pokud leží víc jak patnáct vteřin, tak je ošetřován, což ale znamená, že je ošetřován déle než dvě minuty. Pravidlo neplatí v případě, že hráč obdrží žlutou kartu. Pavel Bucha říkal, že se to pravidlo musí ještě vychytat, ale určitě je to správná cesta.

Posluchač Vojta: Nebyla by cesta proti zdržování zavést čistý čas?

Hrálo by se tedy třeba 2x35 minut, ale problém by mohl být s televizními právy. Potřebuješ vědět, kdy to skončí. Hru by to možná zrychlilo, ale nevím, zda by se hráči neváleli ještě víc. Věděli by, že si můžou odpočinout, protože se jim to nestopuje.

Takové hybrid řešení by bylo, kdyby se čistý čas hrál třeba posledních deset minut. Zdržování nás totiž nejvíc štve v závěru utkání. Pokud bude to pravidlo se zdržováním po faulu fungovat v MLS, tak by to mohlo přijít i sem. 

Bayer Leverkusen a nastavený čas. To je příběh sám o sobě, co?

Potvrzuje to sílu týmu. Mají také hodně štěstí, ale je to dost velký vzorek na to, aby to nebyla náhoda. Když se ti povede čtrnáctkrát vyrovnat, tak už to štěstí není. Když se ti to povede jednou, dvakrát, tak získáš jistotu, že to umíš. V první nastavené minutě nepanikaříš a víš, že na to ještě máš.

Cizinecká legie v Česku

Co říkáš na prostřední skupinu v nadstavbové fázi české ligové soutěže?

Přišlo mi to blbé v minulé sezoně, když byly jen čtyři místa do pohárové Evropy a ta skupina se hrála jen o zlatý ananas. (smích) Teď mi to ale přijde fajn. Těším se na další zápasy navíc. V celém kontextu ligy je dobré, že i horší týmy se zkvalitňují.

Třetiligové Znojmo v zápase s Karvinou B nemělo na soupisce mezi osmnácti hráči ani jednoho hráče z Česka..

Zajímalo by mě, co cizineckou legií ve Znojmě sledují.

I v nejvyšší české fotbalové soutěži hraje plno cizinců. Co na to říkáš?

Tím směrem jede hlavně Karviná, která zkouší Nigerijce už v dorosteneckém věku. Je to asi pochopitelné v jejich pozici.

Postup Ipswiche s brankářem Václavem Hladkým do Premier League už je hodně blízko..

Líbí se mi ten příběh, protože Václav šel z Česka do Skotska, kde St. Mirrenu vychytal záchranu v lize. Pak ho chtělo hodně týmů jako třeba Legia Waršava, Karabach atd., ale on šel do čtvrté anglické ligy. Pamatuji si, jak jeho agent sdílel podpis smlouvy a měl tam hešteg s označením Premier League. Říkal jsem si, že se úplně zbláznili a že se to nemůže stát. A teď v posledním koel Ipswischi stačí bod a je to krásný příběh, který se mi líbí.

Umíš si Václava Hladkého v Premier League?

Samozřejmě se může stát, že si klub pořídí nějakého jiného brankáře, ale už to, že vychytá postup do Premier League, je skvělé.

První dotek Zdeňka Foprechta

Související