Epsomská sůl není na solení jídla, ale do koupelí. Uklidní nervy a urychlí hojení

3. listopad 2021

Epsomská sůl pochází z anglického hrabství Epsom. První zmínka o využívání jejích léčivých účinků pochází už ze 17. století.

Už tehdy poznali lidé dobré účinky epsomské soli – tedy síranu hořečnatého. Nejen, že si tuto sůl přidávali do koupelí, ale také ji vyváželi do mnoha evropských zemí.

Epsomskou sůl, říká se jí také hořká sůl, tvoří malé, bezbarvé krystaly, které se těm kuchyňským dost podobají.

Tato sůl doplňuje do těla hořčík přes kůži, takže se výborně hodí do koupele. Pomáhá regeneraci organismu, a to nejen po fyzickém výkonu. Hořčík v soli obsažený podporuje správnou činnost nervů a svalů a dokonce pomáhá vytvořit hormon štěstí – serotonin.

Epsomská sůl urychlí zahojení modřin a podvrtnutí, pomůže při revmatických bolestech, vyplaví z těla jedovaté látky. Pravidelné koupele s epsomskou solí mají dobrý vliv na činnost srdce.

Důležité je ale dbát na správné dávkování. Stačí přidat třikrát týdně dvě lžíce epsomské soli do vany plné vody a nebýt v takové koupeli déle než půl hodiny. A jeden tip na závěr: epsomská sůl rozpuštěná ve vodě je i vhodným kondicionérem na vlasy.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.brainmarket.cz , www.nakliceno.cz , www.natu.cz
Spustit audio

Související