Domovy pro seniory musí modernizovat protipožární systém, nařizuje to novela zákona

5. říjen 2023 13:35

Domovy pro seniory budou muset mít do konce roku 2024 nainstalovaný moderní elektronický protipožární systém. Ukládá jim to vládní novela zákona, která reagovala na tragické požáry z posledních let.

Čtěte také

Zřizovatelé domovů pro seniory mají ještě třináct měsíců na to, aby zmodernizovali protipožární zabezpečení budov. Pořídit do nich musejí moderní protipožární čidla. Ukládá jim to vládní takzvaná Vejprtská novela, která reagovala na tragický požár v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku v roce 2020, který si vyžádal devět obětí.

S přípravami na instalaci elektronických hlásičů už začalo například město Turnov v domově pro seniory Pohoda.

„Požár jsem zažila, to bylo v Rouzný na Moravě a to bylo od blesku. Od blesku hořel dům a to bylo ošklivý. Takže od té doby oheň nemusím,“ vzpomíná jedna z klientek domova pro seniory Pohoda v Turnově, paní Sylva Pavlíčková. S požáry má osobní zkušenost a ví, jak se chovat, když začne hořet. „Co bych udělala? Asi bych utíkala ke zvonku a zvonila na pečovatelku,“ říká.

V turnovském domově žije asi stovka klientů a osmdesát procent z nich je nepohyblivých. Současný elektronický požární systém se sám okamžitě spustí, jakmile zaznamená kouř nebo intenzivní teplo. To ale nestačí.

„Ten elektronický požární systém je jedna z částeček, která slouží k požární ochraně domu. Ale to je v uvozovkách ta lehčí záležitost. Ten systém připravuje hasičům cestu k zásahu, aby mohli lidé co nejrychleji uniknout,“ říká nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke. 

Domov proto potřebuje protipožární zabezpečení rozšířit, například o protipožární výtah. A úpravy budou muset být výrazné.

„Tam už skutečně nejde o bourání nějakých malých prostupů. Musíte bourat dveře, dát do nich protipožární dveře, musíte postavit nový výtah, evakuační, ten má svoje zálohování. Musíte vytvořit nový dieselagregát, který ve chvíli, kdy dojde k odříznutí domu, dokáže napájet jednotlivá místa, jako jsou výtahy, požární větrání, požární osvětlení,“ vypočítává starosta.

Zřizovatelé domovů pro seniory mají podle novely zákona povinnost pořídit autonomní elektronický protipožární systém do závěru roku 2024. O dotaci můžou žádat ministerstvo práce a sociálních věcí.  

„Uděláme všechno pro to, abychom to stihli, protože chceme být zodpovědným zřizovatelem a víme, že obecně s požárním systémem není legrace,“ dodává Tomáš Hocke, podle kterého bude samotný systém stát zhruba tři a půl milionu korun. Za stavební úpravy budovy ale město zaplatí zřejmě další desítky milionů.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související