Chropyně už nebude blokovat modernizaci železnice mezi Brnem a Přerovem, na obchvat jí přispěje kraj

24. březen 2022 12:54

Dohodu, která umožní modernizaci železniční trati vedoucí přes Chropyni na Kroměřížsku, schválili tamní zastupitelé. Chystané úpravy železnice za 10 miliard korun mají urychlit cestování mezi Brnem a Přerovem.

Zastupitelé Chropyně na Kroměřížsku na svém zasedání 23. března 2022 schválili dohodu o modernizaci železniční trati z Brna do Přerova, která městem prochází. Současnou jednokolejku, má nahradit trať dvoukolejná navrhovaná na dvousetkilometrovou rychlost.

Modernizaci doposud bránil spor mezi městem s Správou železnic. Hlavní problém byl v plánovaném podjezdu v chropyňské Tovačovského ulici, který navrhovala Správa železnic. Město ale od začátku požadovalo vybudování nové cesty, která by byla obchvatem centra a železnici by překonala po nadjezdu. S tím Správa železnic nesouhlasila, protože by požadovaná cesta byla dražší. Varianta s podjezdem by stát vyšla na přibližně 280 milionů a obchvat na 320 milionů korun, tedy o 40 milionů korun vice. To se ale zase nelíbilo lidem v Chropyni, protože by se musely bourat některé domy a mohlo by to znamenat větší intenzitu dopravy v centru.

Chropyňští zastupitelé nyní schválili třístrannou dohodu mezi Chropyní, Správou železnic a Zlínským krajem. Hejtmanství totiž podle memoranda zmiňovaný čtyřicetimilionový rozdíl v nákladech uhradí. Město Chropyně navíc zajistí vydání změny svého územního plánu, která stavbu obchvatu umožní.

Další postup modernizace trati Brno - Přerov

Správa železnic bude nyní usilovat o získání územního rozhodnutí na výstavbu - to by chtěla stihnout do letošního června. O stavební povolení by žádala zároveň s novým silničním obchvatem města. Mezitím zpracuje projekt.

Ačkoli měla modernizace začít ještě letos, kvůli uvedeným změnám se to nestihne. Aktuální plán tedy nově počítá s modernizací v letech 2025 až 2028. Po modernizaci frekventované železniční trasy z Brna do Přerova by tudy vlaky měly jezdit rychlostí přes 200 kilometrů za hodinu.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související