Chcete sbírat umění a úplně nevíte, jak na to? Pomoc nabízí Galerie moderního umění v Hradci Králové

30. duben 2024 08:38

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela novou výstavu. Jmenuje se "Jak sbírat umění" a návštěvníkům představuje celoživotní dílo znalce a sběratele Karla Tutsche. Sbírka, kterou vytvořil, zahrnuje přes 1 300 děl.

Část děl ze sbírky Karla Tutsche si teď lidé mohou prohlédnout a současně také získat návod, jak vytvořit svou vlastní uměleckou sbírku.

Výstava je rekonstrukcí jednoho konkrétního příběhu sběratelství a představuje díla českých i zahraničních autorů, která vznikala od poloviny 60. let až do počátku milénia, vysvětluje kurátorka Petra Příkazská. „Za všechny můžeme jmenovat Jiřího Sopka, Jiřího Načeradského, Jiřího Kovandu, dokonce je tu zastoupen autor Ján Mančuška, o kterém můžeme hovořit jako o světově proslulém autorovi, možná jediném.“

Jde o velmi rozmanitý soubor různých děl

Existoval v době, kdy ta sbírka vznikala, nějaký klíč k tomu, co do ní vlastně přijde? „Ten klíč držel jen sám sběratel Karel Tusch a on ho neprozrazoval. Je jen na mně, jako kurátorce, abych ten klíč našla a pokusila se pochopit sběratele. A tak doufám, že se nám podařilo pro návštěvníky tento klíč najít a poradit i, jak sbírat umění.

Čtěte také

Celá ta expozice, část je stálá a část vy se chystáte obměňovat, je to tak? „Velkou část sbírky tvoří práce na papíře, tyto grafiky jsme se rozhodli obměňovat v části „Kabinet sběratele." Kromě Jiřího Havlíčka, s nímž zahajujeme tento cyklus, se zde objeví jména jako Naděžda Plíšková, Aleš Lamr a z těch zahraničních pak Anderw Gilberta, jsou to kresby z výstav Galerie na Bidýlku, kterou pan sběratel leta provozoval v Brně.

Sbírku Karla Tutsche pořídila královéhradecká galerie před třemi lety za 12 milionů korun.

Ze všech třinácti set děl jich aktuálně vystavuje víc než tři stovky, ani o ta zbývající ale návštěvníci nepřijdou, vysvětluje produkční výstavy Anna Horák Zemanová. „Velký zbytek děl se nachází právě v tomto skladu, kam je možné skrz rám nahlédnout právě do depozitáře a poodhalit to, co není vystaveno. Takže de facto máte opravdu možnost vidět celou sbírku.

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela novou výstavu s názvem Jak sbírat umění

Příběhem Karla Tutshce se návštěvníci můžou nechat inspirovat i při tvorbě své vlastní sbírky.

Čtěte také

Zároveň ale mohou využít také stručný návod, který je součástí expozice, říká ředitel galerie František Zachoval. „Tím, že Karel Tutsch intenzivně studoval, navštěvoval ateliéry, tak nám přišlo logické, prezentovat tuto výstavu nějakou řekněme procházkou, návodem, jak sbírat umění. Aby si každý návštěvník odnesl nějaké desatero, dvanáctero, co udělat pro to, aby získal práce, se kterými by mohl být spokojen.

Výstavu Jak sbírat umění si lidé mohou přijít prohlédnout až do konce října příštího roku. On-line katalog všech téměř třinácti set obrazů, grafik nebo plastik najdou také na webových stránkách galerie.

Galerie moderního umění v Hradci Králové
je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má galerie ve své správě další dva soubory uměleckých děl - sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu - cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko Kuksu.
PO zavřeno
ÚT-NE 10:00-18:00
ČT 12:00-20:00

Spustit audio

Související