Chcete přestat kouřit? S odvykáním kouření vám pomůžou v lékárně

27. říjen 2023

Kouření patří k rizikové formě chování, která vede k rozvoji řady onemocnění. Rizikové je ale i „pouhé“ užívání nikotinu, který vyvolává závislost. Jak se zbavit závislosti na cigaretě? Je kouření elektronických cigaret „zdravější“? Jak nebezpečné je pasivní kuřáctví? A jak mohou pomoct s odvykáním lékárníci?

„U kuřáka bojujeme proti dvěma problémům. Proti nikotinu, který vyvolává závislost, a proti cigaretovému kouři, který obsahuje celou řadu toxických látek pro náš organismus. Ty buď náš zdravotní stav zhoršují, anebo vedou k rozvoji dalších onemocnění, které mohou být i smrtelné,“ vysvětluje lékárník Ondřej Šimandl.

O moc „zdravější“ nejsou ani elektronické cigarety. Stejně jako klasické cigarety i elektronické cigarety totiž vyvolávají závislost na nikotinu, jehož obsah navíc nemá kuřák elektronických cigaret pod kontrolou. „Často se tak uživatelé elektronických cigaret prokouří k větší dávce nikotinu, a odvykání je potom mnohem obtížnější. A i když elektronické cigarety neobsahují toxické látky, mohou vyvolat nezánětlivé zápaly plic. Obávám se tedy, že to cesta k nekuřáctví nebude,“ podotýká Šimandl.

Na terapii do lékárny

Jak ale úspěšně přestat kouřit? „Je to hodně o vůli. Jinak bude k odvykání přistupovat pacient, který právě prodělal infarkt, a jinak člověk, pro kterého je to novoroční předsevzetí. Osobní rozhodnutí je ale klíčové,“ je přesvědčený magistr.

Čtěte také

Neméně důležitá je ale podle něj i podpora okolí – blízkých, ale i zdravotníků, kteří mohou pacientovi pomoct provést jej bezpečně procesem odvykání kouření, aby to pro něj bylo co nejvíce přijatelné. „Odvykání je samozřejmě spojeno s nepříjemnými abstinenční příznaky, které člověka v životě velmi limitují a kterých se kuřáci velmi obávají, proto my v rámci lékáren nabízíme léky přímo na odvykání kouření nebo náhradní nikotinovou terapii.“

Poradenství v lékárnách ale zahrnuje i takzvanou kognitivně-behaviorální terapii, kdy je pacient „přeučován" v aktivitách, které má spojené s kouřením. Rozhodně nejde o jedno sezení. Terapie může trvat několik měsíců až půl roku. Nejdříve stanovíme zdravotní stav pacienta, určíme typ nikotinové závislosti a potom mu představíme možnosti, jaké máme, čímž se velmi významně zvyšuje šance na to, že se trefíme do toho, co mu bude sympatické.“

Normální je nekouřit

K tomu, že dojde k rozvoji nějakého onemocnění dříve či později, máme samozřejmě genetické predispozice. Mylná je ovšem podle Šimandla představa laiků, že kouření je spojeno pouze s nádorovým onemocněním plic. Řada pacientů samozřejmě umírá z onkologických příčin, ale také z kardiovaskulárních příčin – na infarkt nebo mozkovou příhodu. Dva a půl tisíce lidí ročně pak zemře v důsledku pasivního kuřáctví.

Normální je tedy nekouřit a neužívat něco, co vyvolává závislost. Pomoc nabízejí lékárny nebo Centrum pro léčbu závislosti na nikotinu. Rozhodnutí zbavit se cigaret navíc podporuje drtivá většina zdravotních pojišťoven..., uzavírá Ondřej Šimandl.

Spustit audio

Související