Cestovatelský deník Expedice Z101 má svou knižní podobu

28. listopad 2022

Pánové Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund si na svých cestách poctivě psali cestovní deník a své zážitky zachytili také v dnes už legendárních cestopisech. I v těchto činnostech je po tři čtvrtě století následuje Expedice Z101.

Čtěte také

Píšete si při delších cestovatelských výpravách deník? Říkáte si, že v době fotografování a natáčení videí je to už přežitek? Tak to se zaposlouchejte do další tematické reportáže z Expedice Z101, ve které Tomáš Vaňourek vypráví právě o psaní deníku. A navíc dostanete i tip na velmi pěkný vánoční dárek.

Za účasti autora Tomáše Vaňourka i spoluautorky Lindy Piknerové proběhl 21. listopadu 2022 v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně křest a čtení z knihy Expedice Z101.
Přímo v prostorách expozice věnované legendárním cestovatelům Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi prezentovali Pavel Vacek a Zdeněk Lambor vybrané pasáže z knihy Expedice Z101. Oba účinkující totiž ztvárnili titulní role v představení Palubní deník Hanzelky a Zikmunda v Městském divadle Zlín.
Čtení doplnila projekce doprovodných videí a fotografií z cesty i komentáře autora Tomáše Vaňourka a spoluautorky Lindy Piknerové.
Kniha zachycuje formou deníku africkou etapu cesty Expedice Z101 z Tuniska do ostrovních rájů a je doplněna mnoha fotografiemi.

Celkem 450 dní strávil Tomáš na 1. africké etapě, během které den co den psal deník, zachycující příběhy, pocity a zážitky z cesty. Po vzoru H+Z, kteří psali své záznamy na cestovním skládacím psaním stroji, Tomáš psal v poušti, dešti, během několika covidů i malárie, ve vězení i pod hvězdnou oblohou a výsledkem bylo více jak 1 500 stran textu, které byl převedeny do podoby knihy.
Celkem 360 stran je opatřeno barevnými fotografiemi, které doplňují texty z tuniské pouště, z místa první havárie v Libyjské poušti, z oblasti súdánských pyramid či z ostrovních rájů Indického oceánu. Snahou bylo zachytit „jak se mění svět a my s ním“.
A protože naše cesta zdaleka nekončí, můžeme čtenářům naší knihy i posluchačům ČRo Zlín slíbit, že další díl afrického putování bude snad ještě pestřejší. V plánu máme dorazit do Kapského Města, ale slovy pana Zikmunda „plány jsou od toho, aby se mohly měnit“, je možné, že skončíme někde úplně jinde.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související