Cesta Expedice Z101 ze Súdánu do Etiopie je plná komplikací

3. březen 2023

Expedice Z101 se v únoru 2023 vrátila do Afriky, aby dál pokračovala v putování po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda.

Čtěte také

Po neuvěřitelně dlouhé době a spoustě komplikací se Expedice Z101 chystá konečně opustit Súdán a přesunout se do Etiopie. Naráží ale na až neuvěřitelné překážky: provozní dobu celnice, papírovou záměnu dokladů na George nebo zaslání dokumentů na špatný e-mail.  

Podaří se Expedici Z101 dostat ze Súdánu do Etiopie? To zjistíte v další reportáži.

A přidáváme opět osobní komentář cestovatelů Lindy a Tomáše:

Jsme v Etiopii. Přechod hranice zabral „pouze“ šest dnů, přičemž příčinou nebylo nic menšího než africká nevyzpytatelná administrativa. Při příjezdu na súdánsko-etiopskou hranici se totiž ukázalo, že vjezd do Etiopie se neobjede bez složení zálohy za cenu vozu, kterou místní celník odhadl pouhým okem na 25 tisíc USD. A tak zatímco Súdánci platí 500 USD „na dřevo“, pro Tomáše vzhledem k barvě kůže začal administrativní maraton, zahrnující angažovaného majitele cestovní kanceláře v Addis Abebě, který po šesti dnech získal potřebný papír, čímž se záloha snížila na akceptovatelných 1 000 USD.
V mezičase Tomáš nechal George na území nikoho, protože do Súdánu zpět nemohl, a do Etiopie mohl, ovšem bez auta, ze kterého si nesměl nic vzít, takže strávil několik dní v jednom tričku. Poté, co první noc strávil v kóji ve společnosti krys i na větráku u stropu, přesunul se do hotelu, kde krysy byly pouze na chodbách.
Třešničkou na dortu bylo, že vyřízené potvrzení nakonec úředník z hlavního města poslal na špatný mail a zemi o 120 milionech obyvatel je třeba opustit 25. března, takže naše plány na poznávání Rohu Afriky se opět mění.
Nicméně věříme, že se Tomáš rychle vzpamatuje z podivné nemoci, která vypukla poté, co strávil poslední den v Súdánu opět výslechem a v cele ve formě samotky, a naše cesta bude pokračovat s etiopským úředním šimlem v zádech dál.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související